Ideje, hogy a demokraták valós megoldással álljanak elő a bevándorlást illetően

Az amerikai elnökségre pályázó demokrata párti politikusoknak konkrét tervvel kell előállniuk arra vonatkozóan, hogy hogyan kívánják megjavítani a meghibásodott bevándorlási rendszert. Donald Trump hibáztatása és eddigi intézkedéseinek visszájára fordítása tehát biztosan nem lesz elegendő.

Szinte kivétel nélkül minden demokrata párti elnökjelölt-aspiráns hevesen bírálja Donald Trump amerikai elnök bevándorlási politikáját, kezdve a Barack Obama exelnök által életre hívott, úgynevezett DACA-programban érintettek jövőjével. A program azokat a fiatalokat védi a kitoloncolástól, akiket egykor illegálisan bevándorló szüleik még gyermekkorukban hoztak az Egyesült Államokba. Trump beiktatása óta próbálkozik az eltörlésével.

Amit azonban a többségük még nem tett meg, az az, hogy alternatívákat kínáljon arra, miként tervezi rendbe hozni a reformot igénylő bevándorlási rendszert. A 2020-ban esedékes elnökválasztás közeledtével azonban ennek sürgősen prioritássá kell válnia.

Trump hozzáállása rossz, igenis kellenek a bevándorlók

Trump kegyetlen és kontraproduktív hozzáállása a bevándorlókhoz valóban elítélendő. A szavazókat ugyanis rendszeresen emlékeztetni kellene arra, hogy az Egyesült Államok gazdasági jövője nagyban függ a bevándorlástól.

Jó példa erre, hogy a Fortune 500-as listáján, amely az USA ötszáz legnagyobb árbevételű nyílt részvénytársaságát sorolja fel, a társaságok csaknem felét bevándorlók vagy azok gyermekei alapították. Ezek az alapítók vállalkozói energiát hoztak, és – főként a technológiai cégek esetében – nagyobb hajlandóságot mutatnak az innovációra, valamint a kutatásba és fejlesztésbe történő befektetésekre, mint a törzsgyökeres amerikaiak. Emellett az elmúlt két évtizedben a bevándorlók generálták az erőteljes munkaerő-növekedés közel felét.

Ennek ellenére az amerikai munkaerő folyamatosan öregszik, az ország népességnövekedése 1937 óta tavaly volt a legalacsonyabb. Ez nem tesz jót sem a gazdasági dinamizmusnak, sem a költségvetési helyzetnek. Eközben más fejlett országok elszipkázzák a magasan képzett munkavállalókat, akiket az egyre szigorúbb szabályok elrettentenek attól, hogy az Egyesült Államokban próbáljanak szerencsét.

Az pedig csak tovább rontotta a helyzetet, hogy a Trump-adminisztráció ahol csak lehetett, még tovább szigorított, károsítva ezáltal az iparágakat – ideértve az idegenforgalmat, a mezőgazdaságot, valamint a high-tech szektort.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Működőképes megoldás kell

A demokrata jelölteknek nem csak arra kell ígéretet tenniük, hogy visszavonják a fent említett, Trump elnök által hozott intézkedéseket, hanem el kell magyarázniuk a szavazóknak, hogy hogyan lehetséges egy olyan rendszerre történő átváltás, amely nagyobb hangsúlyt fektet a készségekre és a gazdasági szükségességre, miközben méltányosan kezeli a család miatti kérelmezők tömegét.

Ehhez az általános bevándorlás növekedésére, valamint a például Ausztráliában, Kanadában és más bevándorlóbarát országokban elfogadott, pontokra épülő rendszer létrehozására lesz szükség.

Azonban minden ilyen tervnek magában kell foglalnia a választókerületek közötti kompromisszumokat, ezért a jelöltek vonakodnak előterjeszteni őket.

Felmerült ugyan néhány ígéretes ötlet – például arról, hogy a célzott bevándorlás miként képes vérfrissítést hozni a hanyatló vidéki közösségekbe -, azonban még ha a jelöltek többet beszélnek is arról, hogy hogyan kellene hasznot húzni a bevándorlók motivációjából és “amerikai álmából”, egyértelművé kell tenniük, hogy betartják a nemzet törvényeit (ez a gondolat ugyanis  gyakran elveszik az “adminisztráció barbár taktikájának” elítélése során).

Forrás: Bloomberg / Kitekintő

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »