Egyre népszerűbb az új ukrán elnök pártja

A Szocisz közvélemény-kutató központ és az Ukrajna Választóinak Bizottsága által közösen végzett, pénteken közzétett közvélemény-kutatás szerint Volodimir Zelenszkij új ukrán elnök Nép Szolgája (Szluha Narodu) nevű pártjának népszerűsége már 51,3 százalékra növekedett a biztos választók körében.

A május 29. és június 6. között négyezer fő személyes megkeresése útján – „face-to-face” – végzett felmérés eredménye alapján Petro Porosenko volt elnök újjáalakult pártja, az Európai Szolidaritás, feljött a második helyre. A párt most 9,5 százalékos támogatottságon áll azok körében, akik már eldöntötték, melyik pártra szavaznak, és biztosra mondták, hogy részt vesznek a július 21-én tartandó előrehozott parlamenti választáson.

Mögötte szorosan – 9,2 százalékkal – a harmadik helyen áll a Viktor Medvedcsuk, Vlagyimir Putyin orosz elnök bizalmasa által irányított, Moszkva-barát politikusokból álló Ellenzéki Platform – Életért nevű párt, a negyediken pedig a Julija Timosenko volt kormányfő vezette Haza (Batykivscsina) párt, 8,7 százalékkal.

Hajszálpontosan az ötszázalékos bejutási küszöbön áll Ihor Szmesko volt SZBU-főnök Erő és Becsület nevű pártja, míg a Szvjatoszlav Vakarcsuk rockénekes, az Okean Elzy együttes frontemberének Hang (Holosz) elnevezésű pártja 4,9 százaléknyi támogatóval bír.

Ukrajnában vegyes választási rendszer van, a 450 fős parlament képviselőinek felét pártlistákról, a másik felét pedig egyéni körzetek jelöltjeiből választják meg.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »