Az EU lezárta a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást

Az Európai Unió pénteken lezárta a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, megerősítve, hogy Madrid hosszú évek után a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá tudta szorítani költségvetési hiányát.

Spanyolország 2009 februárja óta állt túlzottdeficit-eljárás alatt. Eredetileg 2012-re kellett volna az uniós szabályok szerint megszabott szintre mérsékelnie a költségvetési hiányt, a határidőt azonban négyszer is meg kellett hosszabbítani.

A legfrissebb adatok szerint a spanyol költségvetési hiány tavaly a GDP 2,5 százalékát tette ki, így több mint tíz év után először a 3 százalékos uniós határérték alatt maradt. Az Európai Bizottság azt várja, hogy a mutató idén 2,3 százalékra, jövőre pedig 2 százalékra csökken.

Spanyolországban az államadósság szintje a GDP mintegy 97,1 százalékát tette ki 2018-ban, ami az egyik legmagasabb érték az euróövezetben.

A gazdasági válság kitörése után, 2011-ben még 24 tagország ellen folyt ilyen eljárás, utolsóként Spanyolországgal szemben szűnt meg – a tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő tanács pénteki döntésével. Olaszország ellen azonban ismét elindulhat, miután az Európai Bizottság éppen a múlt héten tett erre javaslatot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek

Piaci körkép: aggódik, de még kitart Európa

A DE30 éles eséssel kezdte a mai napot, de az index el tudott pattanni napi mélypontjáról a július közepén indult esés 50%-os visszatérési szintjének környékén (15.415 pont). Míg Ázsiában, leginkább Kínában borús a hangulat, úgy tűnik, Európában még nem adják fel a harcot a bikák.

Read More »

Augusztustól szigorít a beutazási feltételeken Hollandia

Augusztus 8-tól csak a teljes beoltást igazoló tanúsítvánnyal vagy negatív koronavírus-teszttel lehet belépni az országba - közölte Mark Rutte holland ügyvezető miniszterelnök hétfőn. Az intézkedés az összes unión belül utazót érinteni fogja, fő oka pedig az aktív fertőzöttek számának erőteljes és hirtelen megugrása.

Read More »