Az EU lezárta a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást

Az Európai Unió pénteken lezárta a Spanyolországgal szembeni túlzottdeficit-eljárást, megerősítve, hogy Madrid hosszú évek után a bruttó hazai termék (GDP) három százaléka alá tudta szorítani költségvetési hiányát.

Spanyolország 2009 februárja óta állt túlzottdeficit-eljárás alatt. Eredetileg 2012-re kellett volna az uniós szabályok szerint megszabott szintre mérsékelnie a költségvetési hiányt, a határidőt azonban négyszer is meg kellett hosszabbítani.

A legfrissebb adatok szerint a spanyol költségvetési hiány tavaly a GDP 2,5 százalékát tette ki, így több mint tíz év után először a 3 százalékos uniós határérték alatt maradt. Az Európai Bizottság azt várja, hogy a mutató idén 2,3 százalékra, jövőre pedig 2 százalékra csökken.

Spanyolországban az államadósság szintje a GDP mintegy 97,1 százalékát tette ki 2018-ban, ami az egyik legmagasabb érték az euróövezetben.

A gazdasági válság kitörése után, 2011-ben még 24 tagország ellen folyt ilyen eljárás, utolsóként Spanyolországgal szemben szűnt meg – a tagállamok pénzügyminisztereit tömörítő tanács pénteki döntésével. Olaszország ellen azonban ismét elindulhat, miután az Európai Bizottság éppen a múlt héten tett erre javaslatot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »