Az észak-koreai állami hírügynökség ködösít a Trump-Kim csúcs kapcsán

Egy nappal Donald Trump amerikai elnök és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető tárgyalásai után a KCNA észak-koreai állami hírügynökség is beszámolt a Hanoiban tartott csúcstalálkozóról: hírt adott arról, hogy a felek megállapodtak a „termékeny párbeszéd” folytatásában, azonban meg sem említette, hogy kézzelfogható eredmény nélkül ért véget a megbeszélés.

A KCNA helyi idő szerint péntek reggel kiadott jelentése szerint a csúcstalálkozó fontos lehetőség volt a kölcsönös tisztelet és bizalom elmélyítésére. „Megállapodtak abban, hogy szoros kapcsolatot tartanak fenn egymással a Koreai-félsziget atommentesítése és a kapcsolatok fejlődése érdekében, továbbá azért, hogy folytassák a termékeny párbeszédet a hanoi csúcsértekezleten megvitatott kérdések megoldására” – fogalmazott a phenjani hatalom szócsövének tartott hírügynökség.

A KCNA nem tett említést arról, hogy Trump és Kim kétnapos hanoi tárgyalásai kézzelfogható eredmény nélkül értek véget, nem írtak alá semmilyen megállapodást, és nem tettek közös nyilatkozatot sem, holott ez tervbe volt véve.

Hanoi, 2019. február 28.
A KCNA észak-koreai állami hírügynökség 2019. február 28-án közreadott felvételén Donald Trump amerikai elnök (b) és Kim Dzsong Un észak-koreai vezető kezet fog a hanoi Metropole szállodában 2019. február 27-én, kétnapos csúcstalálkozójuk első napján. Trump és Kim 2018. június 12-én találkozott először Szingapúrban.
MTI/EPA/KCNA

A hanoi tárgyalások után Trump azt mondta, hogy Kim kérte az amerikai szankciók teljes feloldását, ami számára elfogadhatatlan. Kim Dzsong Un a tárgyalások után nem nyilatkozott, de Ri Jong Ho észak-koreai külügyminiszter Trumpnak ellentmondva kijelentette, hogy nem minden büntetőintézkedés feloldását követelték a jongbjoni atomlétesítmény leszereléséért cserébe, hanem csak azokét, amelyek ártanak a polgári lakosságnak.

Forrás: MTI/Reuters/AP/Yonhap/TASZSZ

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »