Egyre nehezebb a mindennapi élet Venezuelában

A venezuelai háztartások mintegy 80 százalékát érinti az élelmiszerellátás bizonytalansága, a lakosság súlyos gazdasági válsággal néz szembe, a hiperinfláció mellett komoly problémát jelent az is, hogy hiány alakult ki az alapvető közszükségleti cikkekből – derült ki egy friss kutatásból, melyet három venezuelai egyetem készített.

A jelenlegi venezuelai életkörülményeket vizsgáló kutatásból kiderül az is, hogy minden második venezuelai háztartást érinti a szegénység. A kutatók szerint ez az elmúlt három éven belül 10 százalékos emelkedést jelent.

A kutatás ismerteti azt is, hogy a venezuelai gyerekeknek és fiataloknak csupán a fele jár rendszeresen iskolába. Ennek okai közé tartozik a vízhiány, az élelemhez való hozzájutás problémái, a hiányzó tömegközlekedés, az áramkimaradások, valamint az iskolai étkezés hiánya.

A háztartások mintegy egynegyedének kell folyó víz nélkül boldogulnia, ugyancsak egynegyedüknél gyakran előfordul, hogy egy nap hosszú órákra áram nélkül maradnak.

Urena, 2019. február 24.
Segélyszállítmány rakodnak le venezuelai férfiak a venezuelai-kolumbiai határon lévő Urenában 2019. február 23-án.
MTI/EPA/Deibison Torrado

Venezuela jelenleg súlyos politikai és gazdasági válsággal küzd, az infláció várhatóan 10 millió százalékot ér el az év végére, ezenkívül nagyszámú ember szenved az akut élelmiszer- és gyógyszerhiánytól. A hivatalban lévő venezuelai elnök, Nicolás Maduro azonban rendszeresen tagadja a humanitárius válság létét, a gazdasági problémákért pedig az amerikai szankciókat teszi felelőssé.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Juan Guaidó ellenzéki vezető január 23-án kiáltotta ki magát az ország ideiglenes elnökének, és az Egyesült Államok és több más nyugati ország támogatását élvezi.

Múlt szombaton Guaidó megpróbálta bejuttatni a Kolumbiában és Brazíliában felhalmozott – javarészt az Egyesült Államok által küldött – humanitárius segélyeket Venezuelába, de a Maduro elnökhöz hű fegyveres erők útját állták a szállítmányoknak. A segélyeket bejuttatni próbáló tüntetők és a fegyveres erők között összecsapások törtek ki. Ezekben különböző források szerint legalább négy ember meghalt, és közel 300 megsebesült a kolumbiai és venezuelai határ között. A Venezuelának szánt humanitárius segély bejuttatása vált a gyújtópontjává a Maduro és a Guaidó közötti hatalmi harcnak.

Caracas egy hete lezárta Brazíliával és Kolumbiával közös határát, hogy elejét vegye a segélyek bejuttatására tett további kísérleteknek.

Forrás: MTI/APA/AFP/Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »