Az éhség végzi ki Venezuela olajiparát

Venezuela, felbuzdulva a napokban kibocsátott kriptovalutájának a sikerén, szerdán bejelentette, hogy a jövő héten újfajta kriptovalutát tervez piacra dobni Petro Gold néven, aminek a fedezete az ország aranytartaléka lesz.

A kedden forgalomba került El Petro névre keresztelt kriptovalutából 735 millió dollár értékben adtak el, feltehetően kínai befektetőknek, mely az első körben értékesíteni tervezett mennyiség mintegy harmada. Egy El Petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg, azaz jelenleg körülbelül 60 dollárt ér.

Az El Petro fedezetét az ország olajtartaléka adja, és a kormány több szakaszban összesen 6 milliárd dollárnyi friss tőkét vonna be így a gazdaságba, ugyanakkor az elemzők több kockázatra is felhívták a figyelmet a kibocsátással kapcsolatban.

Nicolas Maduro, Tareck El Aissami és Hugbel Roa az El Petro bevezetésekor tartott kormányzati eseményen a Miraflores palotában, Caracasban 2018. február 20-án. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

Nicolas Maduro, Tareck El Aissami és Hugbel Roa az El Petro bevezetésekor tartott kormányzati eseményen a Miraflores palotában, Caracasban 2018. február 20-án. EPA/MIGUEL GUTIERREZ

A kínai érdeklődés nyomán mindenesetre Nicolas Maduro venezuelai elnök szerdán máris bejelentette, hogy a dél-amerikai ország már a jövő héten megjelenik a piacon új kriptovalutájával, a Petro Golddal, aminek a fedezete az ország aranytartaléka lesz.

A venezuelai kormány részben a kriptovaluták kibocsátásával tervezi helyreállítani a megroggyant gazdaságot és hivatalos magyarázat szerint felvenni a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi „blokáddal” szemben. A venezuelai gazdaság az elmúlt években egyre lejjebb csúszott, mély gazdasági válság alakult ki, amit a fogyasztói árak meredek emelkedése és a nemzeti valuta teljes elértéktelenedése kísért.

A nemzeti valutának mára gyakorlatilag nincs értéke, ennek következtében pedig az ország nagy része éhezik. A felmérések szerint a tavalyi év során Venezuela lakosságának 64-75%-a veszített súlyából – átlagosan 11 kilogrammot – az alultápláltság miatt, aminek hatásai már az ország fő bevételi forrását jelentő olajiparban is érezhetőek.

Egy olajipari munkás jelenlegi heti fizetése 110.000 bolivár, ami 50 centnek, azaz kb. 125 forintnak felel meg. A munkások az utóbbi hónapokban már csak azért jártak be dolgozni, mert a munkahelyi étkezdében meleg ebédet kaptak. Sokan bevitték a gyermekeiket is munkahelyükre, hogy ők is ételhez jussanak.

Decemberben aztán a munkahelyi étkezdéket is bezárták, így ma már nem igazán találnak a munkások ösztönzést arra, hogy bemenjenek a munkahelyükre dolgozni. Sokan elkezdtek inkább a városban taxizni, beálltak farmernek vagy elhagyták az országot.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Akik maradtak és még kitartanak, azok pedig az éhezés miatt legyengültek és nem tudják rendesen elvégezni munkájukat, sokakat ájulás és gyengeség miatt kórházba is kellett szállítani. A munkaerőhiányt jól mutatja a Puerto La Cruz finomító állománya: 263 munkás maradt és 180 fős az üresedés.

Ehhez tegyük hozzá, hogy nemcsak az emberi erőforrásokból van hiány, hanem a berendezések is elöregedtek, nem véletlenül csökkent az ország olajkitermelése 2001 óta a felére (2001: 3.34 millió hordó / nap ; jelenleg: 1,77 millió hordó / nap). Óriási beruházásokra, felújításokra lenne szükség a termelés újbóli felfuttatásához.

Ha tehát az El Petro kínai befektetői szeretnék visszakapni pénzüket, akkor könnyen előfordulhat, hogy munkásokat és eszközöket is kell majd küldeniük a fedezetként szolgáló olaj tényleges kitermeléséhez. 

Forrás: Bloomberg / MTI

A teljes Bloomberg riport az olajipari munkások helyzetéről itt elérhető.

Friss hírek

Az USA húzza felfelé a világgazdaságot

Az Egyesült Államok tavalyi államháztartási hiányának példátlan pro-ciklikus bővülése felhajtóerőt adott a hazai fogyasztásnak, és ezzel egyidejűleg magyarázattal szolgált az amerikai gazdaság meglepő ellenállóképességet jelző tavalyi növekedésére is.

Read More »