Erősen kérdéses az olajfedezetű venezuelai pénz sikere

A gazdasági és pénzügyi csőd szélén álló Venezuela kedden megkezdte saját kriptovalutájának a forgalmazását. Hivatalos közlés szerint ezzel az a célja, hogy „felvegye a harcot az Egyesült Államok által irányított pénzügyi blokáddal szemben” –  a kibocsátással kapcsolatban azonban jelenleg igen sok a kérdéses pont.

Az El Petro névre keresztelt kriptovalutából első körben 38,4 millió kriptoérmét bocsátanak ki, összességében pedig 100 milliót. A második kör indításával sem várnak azonban sokat, Venezuela kormánya már március 20-án – azaz még a jelenlegi rezsim által előrehozott választások előtt – újabb 44 millió El Petro kriptoérmét tervez kibocsátani.

Caracas, 2018. február 6. A Miraflores elnöki hivatal sajtóosztálya által közreadott képen Mohammed Barkindo, a Kõolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) nigériai főtitkára, Nicolás Maduro venezuelai államfő és Manuel Quevedo venezuelai olajipari miniszter, a PDVSA állami olajtársaság elnöke (b-j) kezet fog a caracasi elnöki palotában 2018. február 5-én. (MTI/EPA/Miraflores)

Caracas, 2018. február 6.
A Miraflores elnöki hivatal sajtóosztálya által közreadott képen Mohammed Barkindo, a Kõolajexportáló Országok Szervezetének (OPEC) nigériai főtitkára, Nicolás Maduro venezuelai államfő és Manuel Quevedo venezuelai olajipari miniszter, a PDVSA állami olajtársaság elnöke (b-j) kezet fog a caracasi elnöki palotában 2018. február 5-én. (MTI/EPA/Miraflores)

Az El Petro fedezetét elviekben az ország olajtartaléka adja. A hivatalos kommunikáció szerint egy El Petro 1 hordó (1 hordó=159 liter) venezuelai kőolaj árának felel meg, azaz jelenleg mintegy 60 dollárt ér és árfolyama a venezuelai kőolaj ármozgását követi majd.

A kibocsátással kapcsolatban azonban több kérdés is felmerül, főként az átláthatóság szempontjából: 

– a fedezetül szolgáló olajmezők ugyan Venezuelában vannak, de a kitermeléshez közös vállalatokat hoztak létre, melyekben az állam csak 60%-ban tulajdonos
– Venezuela már több alkalommal vett fel olajfedezetű hiteleket Kínától és Oroszországtól, azaz hiába van az olaj a föld alatt, ha az már most is kvázi Kína és Oroszország tulajdona
– Venezuela olajkitermelése az eszközök elöregedése miatt folyamatosan csökken, a kitermelt olaj egy részét pedig a devizatartalékok elpárolgása miatt kamattörlesztésre kell fordítani ( a kníai hitelek után egy ideje már  kamatokat is olajban fizeti az ország)

A fentiekhez még tegyük hozzá, hogy az amerikai pénzügyminisztérium még az El Petro bevezetése előtt, januárban figyelmeztetést adott ki, miszerint az „El Petro”-ba történő befektetés a Venezuelának nyújtott hitelek hosszabbítását jelentené, amit viszont tiltanak a még tavaly augusztusban bevezetett szankciók.

Hosszabb távon pedig az is gondot okozhat, ha Nicolás Maduro – akár önként, akár ösztönzésre – esetleg távozik az elnöki pozícióból. Az ugyanis nem garantálható, hogy utódja – akárki legyen is az – nem szünteti meg egy tollvonással Venezuela digitális pénzét.

A dél-amerikai ország a világ legnagyobb ismert kőolajkészletével rendelkezik, a térség legnagyobb olajtermelője, a világ tizedik legnagyobb olajexportálója. Az olajágazat adja Venezuela devizabevételének döntő hányadát, azonban az elmúlt 15 évben a hazai deviza, a bolivár teljesen elértéktelenedett, ennek nyomán pedig az országban nyersanyaghiány alakult ki, ami mára súlyos élelmiszerhiányhoz, valamint gazdasági és politikai válsághoz vezetett.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / CNBC / Kitekintő

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »