Világelső lett Kína a megújuló energia termelésében

Kína a megújuló forrásokból előállított energia termelésében 2016-ban megelőzte az Egyesült Államokat a BP olajtársaság hétfőn kiadott legfrissebb Statistical Review of World Energy tanulmánya szerint.

A megújuló forrásokból termelt energia mennyisége tavaly a valaha feljegyzett legnagyobb mértékben, 14,1 százalékkal emelkedett. A megújuló forrásokból előállított energia ugyan még csak négy százalékát teszi ki az elsődleges forrásokból előállított összes energiának, a teljes növekedésnek azonban egyharmadát adta.

A megújuló forrásokból előállított energia globális növekedésének 40 százalékát Kína produkálta, azaz egymaga többet, mint az OECD tagországok együttesen. Kína ezzel a növekedéssel tavaly meg is előzte az Egyesült Államokat, így a világ legnagyobb energiatermelőjévé vált a megújuló források tekintetében – mondta Spencer Dale, a BP vezető közgazdásza.

Kínában növekedett a legnagyobb mértékben a vízenergia- és az atomenergia-termelés is. A globális vízenergia-termelés 2016-ban 2,8 százalékkal emelkedett, ennek 40 százalékát Kína adta. A globális atomenergia-termelés 1,3 százalékkal nőtt tavaly, ami 9,3 millió tonna olaj energiaértékének a kiváltásával egyenlő, és ez szinte teljes egészében Kína hozzájárulásának volt köszönhető.

A globális szén-dioxid-kibocsátás az elmúlt három évben alig változott, 2016-ban 0,1 százalékkal növekedett. Kínában viszont tavaly 0,7 százalékkal csökkent a szén-dioxid-kibocsátás.

„Kína szén-dioxid-kibocsátása az elmúlt két évben már csökkent, azt követően, hogy a megelőző tíz évben viszont 75 százalékkal növekedett” – mutatott rá Spencer Dale, hangsúlyozva, hogy a már beindult csökkenés jórészt a javulás tartósságát garantáló strukturális változásoknak tulajdonítható.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI/Xinhua

Friss hírek

www.oxfordcorner.hu

Miért éri meg nyelvkönyvekre költeni? (x)

Bár az emberek pénzügyi helyzete manapság kevés úgymond felesleges dolog megvételét teszi lehetővé, mi mégis azt tanácsoljuk, hogy Gárdonyi Géza gondolatai lebegjenek a szemünk előtt: a könyvekre költött pénz elsőre úgy tűnik, ablakon kidobott pénz, holott pont olyanok, mint a vetőmag.

Read More »