Jelentősen erősödött az Európai Néppárt, biztos a vezető szerepe

Az új összetételű Európai Parlament (EP) képviselőhelyeire vonatkozó frissített mandátumbecslés szerint az Európai Néppárt (EPP) 185, az ötéves mandátumát most befejező EP összetételéhez képest 9 további képviselői hellyel rendelkezik majd a 2024-2029-es törvénykezési időszakban – tájékoztatott az uniós parlament hétfőn.

Roberta Metsola, az Európai Parlament leköszönő elnöke az EP brüsszeli épületében, a rendelkezésre álló előzetes vagy végleges tagállami eredmények alapján ismertette a választás éjszakáján közzétett utolsó mandátumbecslést, miután a szavazás minden tagállamban lezárult.

A jelenlegi állás szerint a képviselői helyek száma az alábbiak szerint alakul majd (zárójelben a változás az előző időszakhoz képest):

  • Európai Néppárt (EPP): 185 (+9)
  • Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége (S&D): 137 (-2)
  • Újítsuk meg Európát (Renew Europe): 79 (-23)
  • Európai Konzervatívok és Reformerek (ECR): 73 (+4)
  • Identitás és Demokrácia (ID): 58 (+9)
  • Zöldek: 52 (-20)
  • Baloldal: 36 (-1)
  • Függetlenek: 46 (-15)
  • az EP-be újonnan bekerült képviselők: 54 (+54)

Utóbbiak az új összetételű Európai Parlament megalakulása után csatlakozhatnak majd valamely pártcsoporthoz.

Az új, bővített létszámú Európai Parlament várható összetétele előzetes adatok alapján. Forrás: EP

A választások részletes és országonkénti eredményei az alábbi linken tekinthetők meg:

https://results.elections.europa.eu/hu/

Az előrejelzés az alábbi adatokon alapul:
·  végleges eredmények kilenc országból: Ciprus, Franciaország, Görögország, Horvátország, Litvánia, Lengyelország, Málta, Németország és Szlovákia.
·  előzetes eredmények 17 országból: Ausztria, Belgium, Bulgária, Csehország, Dánia, Észtország, Finnország, Magyarország, Olaszország, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Portugália, Románia, Szlovénia, Spanyolország és Svédország.
·  és választások előtti adatok Írországból.
Az előzetes adatok alapján a részvételi arányt az egész EU-ban 50,8 százalékra becsülik.
  • Nő a parlamenti létszám
Az EP összlétszáma a 2024-2029-es időszakban 720 fő lesz, ami 15 fős emelkedés a 2023-ban érvényes létszámhoz képest. A 2019-től kezdődő parlamenti szakaszban még 751 EP-képviselő volt, az Egyesült Királyság Európai Unióból történő kilépése után azonban a létszám 705-re csökkent.   

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, az Európai Néppárt politikusa az Európai Parlamentben újságíróknak nyilatkozva azt mondta: az EPP a stabilitás záloga, a választók ismét elismerték vezető szerepét az Európai Unióban.

Kijelentette: mivel a szélsőbal és szélsőjobb a korábbinál nagyobb támogatást szerzett, az Európai Parlamentben Európa-párti többséget kell építeni. Úgy fogalmazott, hogy Európa-párti, Ukrajna-párti és jogállamiság-párti többségre kell törekedni az Európai Parlamentben az Európát gyengíteni, társadalmait destabilizálni kívánó külső és belső erőkkel szemben.

Von der Leyen, akit az EPP az Európai Bizottság következő elnökének is jelölt, kijelentette, bízik abban, hogy a mostani választások eredményének köszönhetően tovább vezetheti a brüsszeli bizottságot.

Nicolas Schmit, az európai szocialisták csúcsjelöltje hétfő hajnali nyilatkozatában gratulált az Európai Néppártnak választási győzelméhez, és hangsúlyozta, hogy a képviselőcsoport nyitott arra, hogy együttműködjön a demokratikus erőkkel az uniós parlamentben.

„Nyitottak vagyunk minden demokratikus erő felé, akik osztják az uniós értékeket és egy erősebb Európát akarnak építeni” – jelentette ki.

Schmit elmondta, hogy az Európai Bizottság következő testületétől határozott klímapolitikát, az európai gazdaság megerősítését és a társadalmi igazságosság előmozdítását várja. Hangsúlyozta, hogy az EU-nak komoly kihívásokkal kell szembenéznie, és ezekre választ csak a demokratikus pártok adhatnak.

Az új parlamenti ciklus első plenáris ülését július 16-19. között tartják Strasbourgban.

Az ülés előtt az újonnan megválasztott képviselők közös politikai elképzelések alapján képviselőcsoportokat alakítanak. Egy képviselőcsoportban legalább 23 európai parlamenti képviselőnek kell lennie hét uniós országból. Minden képviselő csak egy képviselőcsoporthoz tartozhat, illetve független maradhat.

Az első plenáris ülésen az Európai Parlament megválasztja új elnökét, alelnökeit és más tisztviselőket, valamint dönt az egyes parlamenti bizottságokban részt vevő EP-képviselők számáról.

A képviselők szavaznak az Európai Bizottság később kijelölendő új elnökének megválasztásáról, majd meghallgatáson értékelik a biztosjelölteket. Az új uniós bizottságnak szüksége van az EP jóváhagyására a hivatalba lépéshez.

Forrás: MTI / EP

Hozzászólások ()

Friss hírek