Hosszabb távokon is gazdaságos elektromos autó (x)

Tény, hogy az elektromos autók népszerűsége folyamatosan növekszik. Egyre többen keresnek olyan modelleket, amelyek hosszú távokon is gazdaságosan használhatók.

Az alábbiakban bemutatunk néhány szempontot, amelyek segíthetnek a megfelelő elektromos jármű kiválasztásában. Különösen azok számára lehetnek fontosak, akik gyakran vezetnek le egyhuzamban nagyobb távolságokat.

Mitől függ az elektromos autó hatótávja?

Az olyan innovatív megoldásokkal, mint a Voltie töltők, elektromos autónk már otthon is hatékonyan és gyorsan feltölthető. Abban az esetben azonban, ha gyakran utazunk hosszabb távokon, már a jármű kiválasztása során fontos odafigyelnünk néhány dologra. Ezek közül a leglényegesebb a jármű hatótávja és annak megjelölése. Utóbbi három szabványba sorolható: az EPA, a WLTP és a NEDC.

www.voltie.eu

Ezek közül a NEDC a legrégebbi szabvány, melynek az értékei mára teljesen irreálisnak tekinthetők. A WLTP az európai előírásokat jelöli. Érdemes róla tudni, hogy ennek meghatározott értéke csak ideális körülmények, azaz jó idő és kényelmesebb városi tempó mellett tekinthető reálisnak. Például egy WLTP 250 km hatótávolságú autó esetében, kevésbé optimális feltételek között, érdemes az értéknek nagyjából csak a 60 százalékával tervezni. Az EPA amerikai sztenderd, és ez az, amiben leginkább megbízhatunk.

Mivel érdemes számolnunk, ha hosszabb utazásra indulunk?

Elektromos autónkkal nemcsak városi környezetben közlekedünk, hanem hosszabb távokat is szeretnénk megtenni? Akkor akad néhány tényező, melyet mindenképp számításba kell vennünk az indulás előtt. Fontos például az útvonal és a töltési idő tervezése.

Mindig gondoljuk át, hogy az út során hol találhatunk töltőhelyeket, és melyik állomáson, mennyi időt tudunk arra szánni, hogy az akkumulátort utántöltsük némi energiával! Ez különösen fontos lehet abban az esetben, ha külföldre utazunk, hiszen a töltőállomások sűrűsége országonként változó lehet.

A biztonságos utazás érdekében érdemes ügyelni arra, hogy a töltöttség mindig 20 és 80 százalék között mozogjon. Fontos továbbá, hogy a váltakozó áramú eszközökhöz mindig vigyük magunkkal a megfelelő Type1 vagy Type2 kábeleket.

Hogyan válasszunk gazdaságos megoldást?

Összességében elmondható, hogy a hosszú távon is gazdaságos elektromos autók kiválasztása alaposan átgondolt döntést igényel. Lényeges, hogy figyelembe vegyük az akkumulátor élettartamát, a hatótávot, az energiafogyasztást és a töltési lehetőségeket is. Kulcsfontosságú, hogy az adott autó támogatja-e a villámtöltés lehetőségét. Ez különösen hasznos funkció lehet abban az esetben, ha nem szeretnénk egy töltési ponton túl sok időt tölteni.

A megfelelő modell megtalálása tehát nem feltétlenül egyszerű feladat. Azt érdemes tudni, hogy pénzügyi megtakarítást is eredményez, és hozzájárulhat a biztonságosabb vezetéshez, valamint a fenntartható közlekedéshez is.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek