Májusban is a 2%-os cél felett járt a német infláció

Gyorsult májusban a németországi infláció az előző havi három éves mélypontról a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis végleges adatokat publikáló szerdai jelentése alapján.

Májusban az előzetes adatnak megfelelően 2,4 százalékra emelkedett az áprilisi 2,2 százalékos három éves mélypontról a németországi éves infláció. Májusban öt hónapja az első alkalommal gyorsult az infláció Németországban.

Az előző havihoz képest a fogyasztói árak 0,1 százalékkal emelkedtek májusban, az áprilisi 0,5 százalékos havi áremelkedés után. Az uniós harmonizált fogyasztói árindex (HICP) 2,8 százalékra, négy havi csúcsra emelkedett májusban az áprilisi 2,4 százalékról, a havi áremelkedés mértéke pedig 0,2 százalékra csökkent 0,6 százalékról.

  • Az EKB már bizakodó
Az Európai Központi Bank középtávú inflációs célja 2% az euróövezetben, és az inflációs adatok elmúlt hónapokban látott csökkenésére reagálva múlt héten az európai jegybank csökkentette alapkamatát.

Az irányadó refinanszírozási műveletek kamatlába a mai naptól 4,25 százalék, az aktív oldali rendelkezésre állás kamatlába 4,50 százalék, a betéti rendelkezésre állás kamatlába pedig 3,75 százalék lett.

Megkezdte a kamatcsökkentési ciklust az EKB

Ruth Brand, a Destatis elnöke az infláció májusi emelkedését a szolgáltatási szektorban folytatódó áremelkedésre vezette vissza a májusi jelentéshez fűzött indoklásában, megjegyezve, hogy az energiaárak csökkenése és az élelmiszerárak csekély emelkedése már az év eleje óta mérséklő hatással van az infláció alakulására.

Az energiaárak májusban 1,1 százalékkal csökkentek éves bázison az áprilisi 1,2 százalékos csökkenés után. Ezen belül azonban volt áremelkedés is, a távhő ára 27,9 százalékkal ment feljebb, az ásványolaj termékeké 2,8 százalékkal emelkedett, azon belül pedig a fűtőolaj ára 9,7 százalékkal, az üzemanyagárak pedig 2,2 százalékkal.

Az élelmiszerárak májusban 0,6 százalékkal emelkedtek éves bázison az áprilisi 0,5 százalék után.

Energia- és élelmiszerárak nélkül a fogyasztói árak (maginfláció) májusban az áprilisival megegyező 3,0 százalékkal emelkedtek. A szolgáltatások ára májusban 3,9 százalékkal emelkedett éves bázison az áprilisi 3,4 százalék után.

Forrás: MTI / Destatis

Hozzászólások ()

Friss hírek