Egyre inkább üres ígéretnek tűnik a ruandai áttelepítési program

A kormányzó brit Konzervatív Párt kedden bemutatott választási programja szerint London kész lenne az Emberi Jogok Európai Bíróságával (EJEB) is dacolni a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérők ruandai áttelepítésének ügyében, ha a konzervatívok a júliusi parlamenti választás után kormányon maradnak – a dolog ott sántít, hogy a konzervatívok győzelmére vajmi kevés esély van…

A 80 oldalas dokumentum úgy fogalmaz: a konzervatív kormány „kérlelhetetlen, folyamatos” programot indít a határt illegálisan átlépők végleges ruandai áttelepítése végett „havonta rendszeres ritmusban” induló repülőjáratokkal.

Az első gépek már júliusban felszállnak, és a program mindaddig tart, amíg nem sikerül megállítani az európai kontinensről Nagy-Britanniába illegálisan átkelő menedékkérők csónakjait – áll a Konzervatív Párt választási programjában, amely elrettentő erejű kezdeményezésnek nevezi a ruandai áttelepítési tervet.

A dokumentum egyenes utalást tesz arra, hogy a konzervatív kormány választási győzelem esetén kész lenne szembeszállni az Emberi Jogok Európai Bíróságának esetleges tiltó végzéseivel is.

„Ha arra kényszerítenek bennünket, hogy válasszunk saját biztonságunk és egy külföldi bíróság, például az EJEB joghatóságának érvényesítése között, mi mindig saját biztonságunkat választjuk” – fogalmaz a Konzervatív Párt választási programja.

A ruandai áttelepítési programról 2022 tavaszán állapodott meg Boris Johnson akkori konzervatív párti miniszterelnök a ruandai kormánnyal, az áttelepítések azonban a folyamatos jogi és parlamenti csatározások miatt azóta sem kezdődtek el, azaz immár több mint két éve valójában semmi sem történt.

A jogi kifogások és bírósági tiltások hatására a brit kormány nemrégiben olyan törvényt fogadtatott el a parlamentben, amely rögzíti, hogy Ruanda biztonságos áttelepítési célország.

Rishi Sunak brit miniszterelnök a választási programot bemutató keddi sajtóértekezletén külön leszögezte, hogy London kész lenne az EJEB végzéseivel is dacolni a Nagy-Britanniába illegálisan érkező menedékkérők ruandai áttelepítésének ügyében.

A Munkáspárt azonnal törölné

Sir Keir Starmer, a legnagyobb ellenzéki erő, a Munkáspárt vezetője azonban többször leszögezte, hogy választási győzelem esetén a Labour-kormány már első munkanapján leállítaná a ruandai áttelepítési programot, és az erre szánt pénzt új, terrorellenes módszerekkel dolgozó határbiztonsági parancsnokság létrehozására fordítaná.

A július 4-i parlamenti választás fő esélyese a Munkáspárt, amely minden felmérés szerint 20 százalékpontot meghaladó támogatottsági előnyben jár a konzervatívok előtt.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek