Tudnivalók a 2024-es otthonfelújítási támogatásról (x)

Akár 7 millió forintos támogatást is igénybe tudunk venni az idei Otthonfelújítási Program keretein belül, minimum 30%-os energiamegtakarítás mellett. Az összértékben 108 milliárd forintos támogatás az otthonok korszerűsítését segíti: energetikai, infrastrukturális és általános állapotjavításra szolgál.

Várhatóan házszigetelésre, nyílászárók cseréjére, meleg víz, valamint gázfűtési rendszer modernizálására lehet majd fordítani az igényelt összeget. Ez utóbbi esetében érdemes a Webkazán hőszivattyúi és kondenzációs kazánjai között is szétnézni. Ugyanis a korszerűsítési program ezeket a gépészeti berendezéseket támogatni fogja. 

A támogatás feltételei

Arról ne feledkezz meg, hogy a szubvenció 1990 előtt épült családi házak energetikai korszerűsítésére fordítható! Minimum 1 millió forintos önrészre lesz szükség, de ehhez kamatmentes hitelt vagy vissza nem térítendő támogatást is kaphatsz. Ha a kiírtaknál nagyobb energiamegtakarítás realizálható, akkor tovább növelhető az igényelt pénzösszeg. Alacsony jövedelem esetén szintén nagyobb összegért lehet pályázni. 

webkazan.hu

Lényeges az is, hogy csak lakáscélú energiafelhasználást lehet megvalósítani a támogatásból. Ennek természetesen része lehet akár egy hőszivattyús beruházás vagy egy kondenzációs kazán telepítése is.

Érvek a hőszivattyúk mellett

Ha hőszivattyúkkal szeretnéd korszerűbbé tenni a fűtési rendszered, akkor a következő szempontokat mindenképp vedd figyelembe!

  • Ezek a berendezések energiahatékonyak és környezetbarátak. 
  • Nem kell semmilyen fosszilis tüzelőanyag a működésükhöz, és a közvetlen környezetből veszik fel a hőt az üzemeléshez. 
  • Várhatóan alacsonyabbak lesznek a fűtésszámláid is.
  • Egyszerűen és csendesen működnek, ezért abszolút komfortos a használatuk.
  • Szinte teljes mértékben karbantartásmentes az üzemeltetésük.

A kondenzációs kazánok előnyei

Szintén modern és innovatív fűtési berendezések a kondenzációs kazánok. Sokkal hatékonyabban működnek, mint a hagyományos társaik, ugyanis az égéstermék hőjét használják. Ennek köszönhetően jelentősebb energiamegtakarítást tudunk velük realizálni, így a fűtésszámlánk is alacsonyabb lesz. Fontos megemlíteni, hogy környezetbarátabbak is, mint a klasszikus kazánok, mert kevesebb üvegházhatású gázt bocsátanak ki. 

Legalább 30%-os energiamegtakarítás

Bármely korszerűsítést is végzed el, illetve akármely gépészeti eszköz mellett teszed le a voksod, tartsd szem előtt a minimum 30%-os primenergia-megtakarítást! Ezt pedig hiteles energetikai tanúsítvánnyal is alá kell támasztani. Ennek már akkor meg kell lennie, amikor benyújtod a támogatási igényt a bank felé. A felújítás lezárultával pedig még egy újabb igazolás kell arról, hogy az előírt megtakarítás valóban megvalósult.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek