A németek szerint rossz ötlet vámokkal sújtani a kínai autókat

Olaf Scholz német kancellár az autóipari kereskedelem korlátozása ellen szólalt fel, miközben az Európai Unió egyre közelebb kerül ahhoz, hogy vámokat vessen ki a Kínából importált elektromos járművekre.

Németország autóipara nyereséget termel a kínai piacon történő eladásokból, és képes lesz felvenni a versenyt az ázsiai ország autógyártóival, ha a kereskedelem „tisztességes és szabad” marad – mondta Scholz szombaton a Stellantishoz tartozó Opel márka által szervezett rendezvényen a németországi Ruesselsheimben.

Opel Frontera

Az új Opel Frontera – kép forrása: Stellantis

Az EU várhatóan még ebben a hónapban vámokat vet ki az Európába importált kínai elektromos autókra, miután megvizsgálta a kínai kormány által az elektromos autók gyártóinak nyújtott támogatási rendszereket.

Peking azonban jelezte, hogy a vámok bevezetése esetén kész megtorló intézkedéseket tenni, és vámokat kivetni az EU-ban gyártott, de Kínában értékesített nagymotoros autókra, ami leginkább a német prémium márkákat, a Mercedes-Benzt, a Porschét és a BMW-t sújtaná.

„Az elszigetelődés és a vámkorlátok végső soron soron mindent csak drágábbá és mindenkit szegényebbé tesznek” – mondta Scholz az Opel rendezvényén.

„Nem zárjuk el piacainkat a külföldi vállalatok elől, mert ezt mi sem akarjuk a mi vállalatainknak”.

Az erős német autóipar azért sem támogatja a vámok bevezetését, mert a Kínával folytatott üzletkötés biztosítja a munkahelyeket Németországban is. Herbert Diess, a Volkswagen korábbi vezérigazgatója e hónap elején úgy nyilatkozott, hogy a kereskedelmi viták eszkalálódása felerősítené az inflációt és késleltetné a tisztább gazdaságra való átállást.

Brüsszel éppen egy olyan időszakban hoz döntést a vámok bevezetéséről, amikor Európában lassulnak az elektromos autók eladásai, és az autógyártók, köztük a Volkswagen-csoport és a Mercedes-Benz ennek következtében módosítják az elektromos átállásra vonatkozó ütemterveiket.

Ennek egyik számszerű példája, hogy a Volkswagen a 2023-ban a következő generációs EV-k fejlesztésére elkülönített 180 milliárd euró egyharmadát most mégis a belsőégésű motorok fejlesztésének folytatására fordítja.

Scholz szerint a döccenők ellenére az iparágnak továbbra is át kell állnia az akkumulátoros üzemre, hogy a következő években is versenyképes maradjon.

„A haladás megkérdőjelezése, a megújulás és az átalakulás késleltetése keserű következményekkel járna” – mondta Scholz.

„Ha ezt tesszük, akkor mások megelőznek minket.”

Forrás: Automotive News Europe / Motor1.com

Hozzászólások ()

Friss hírek