Megvitatják a török népszavazás kapcsán felmerült panaszokat

A török Legfőbb Választási Tanács (YSK) szerda délelőtt bírálja el az elnöki rendszerről szóló vasárnapi népszavazással kapcsolatos panaszokat – közölte Sadi Güven, a testület elnöke a YSK ankarai székháza előtt újságírókkal.

Az alkotmánymódosítást ellenző kemalista Köztársasági Néppárt (CHP) kedden a népszavazás érvénytelenítését kérvényezte az YSK-nál, mivel állításuk szerint a testület 2,5 millió pecsét nélküli borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, ami befolyásolhatta a referendum kimenetelét.

Erdal Aksünger CHP-alelnök kedden arról beszélt, hogy a szavazóhelyiségként szolgáló 57 ezer iskola közül 10 900-ból érkezett panasz hozzájuk. A YSK korábban azt közölte: nem bizonyított, hogy a hiányos borítékokat és cédulákat kívülről hozták a szavazóhelyiségekbe. A CHP szükség esetén kész akár az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordulni az ügyben.

  • Kapcsolódó cikkeink:

A török ügyvédi kamarák egyesülete (TBB) keddi közleményében szólította a YSK-t, hogy tegyen eleget alkotmányos felelősségének a referendumot illető panaszok elbírálásában, máskülönben nem lehet beszélni jogos, igazságos és megbízható eredményről, olyan demokratikus államrendről, amelyben a jog uralma érvényesül.

A Hürriyet című török napilap kedden arról számolt be, hogy Ankarában és Isztambulban emberek százai sorakoztak panaszaikkal a YSK helyi hivatalai előtt, ahová rohamrendőröket vezényeltek a biztonság fenntartása érdekében.

Az adatok 100 százalékos feldolgozottságát követően a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. A két szavazótábor közötti voksok különbsége 1 millió 379 ezer 934. A részvétel 85,1 százalékos volt – áll az NTV török hírtelevízió internetes oldalán.

Az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) közös törökországi megfigyelő küldöttsége szerint a vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak.

  • További cikkeink a témában:

Forrás: MTI

Friss hírek

Mínuszban indul a nap a tőzsdéken

Nagy indexcsökkenésre lehet számítani pénteken az európai tőzsdék nyitásakor, miután tegnap az Egyesült Államokban a kereskedés végén komoly eladási hullám bontakozott ki, a Dow Jones 313 ponttal, közel egy százalékkal csökkent, a technológiai szektort reprezentáló Nasdaq pedig 1,3%-kal került lejjebb.

Read More »

Boris Johnson belebukhat a buli-botrányba

A brit kormány egykori minisztereinek egyike is lemondásra szólította fel szerdán Boris Johnson miniszterelnököt, aki az utóbbi hetekben kormányfői megbízatásának eddigi legnagyobb politikai botrányába keveredett a koronavírus-járvány elleni szigorú korlátozások idején rendezett Downing Street-i bulik miatt.

Read More »

Leave a Reply