Felfüggesztették Venezuela jogait Dél-Amerika közöspiaci szervezetében

Felfüggesztette Venezuela jogait Dél-Amerika közöspiaci szervezetében, a Mercosurban a szervezet négy alapító országa, Argentína, Brazília, Paraguay és Uruguay – közölte csütörtökön egy, a brazil kormányhoz közel álló forrás.

A Venezuelával írásban közölt döntés oka, hogy letelt az a három hónapos ultimátum, amelyet még szeptemberben szabtak a caracasi hatóságoknak, követelve, hogy Venezuela hangolja össze törvényeit a szervezet alapító chartájával – fűzte hozzá a neve elhallgatását kérő forrás.

Az alapítók egyebek közt az áruk szabad áramlásának biztosítását, valamint a “demokratikus normák” betartását követelték Nicolas Maduro baloldali venezuelai elnök súlyos politikai és gazdasági válsággal küzdő kormányától. A négy alapító ország külügyminiszterei közös “jelentésükben megállapították, hogy Venezuela nem teljesítette az általa vállalt kötelezettségeket“. A brazil forrás szerint a döntést egyelőre azért nem hozták nyilvánosságra, mert arról Caracas hivatalosan “még nem értesült”.

A fejlemény várható volt, miután a tagországok szeptemberben megakadályozták, hogy Venezuela átvegye a Mercosur félévre szóló soros elnöki tisztét, és úgy döntöttek, közösen, Venezuela nélkül látják el ezt a feladatot. Venezuela Mercosur-tagságának felfüggesztése “egy magától értetődő döntés, amely várható volt” – jegyezte meg az AFP hírügynökség által megkeresett brazil kormányzati forrás.

A Maduro-féle venezuelai vezetés és a partnerországok közötti viszony azt követően vált feszültté, hogy a térség korábban baloldali vezetésű országaiban sorra jobbközép irányultságú, liberális kormányok kerültek hatalomra, Venezuela pedig elvesztette befolyását a dél-amerikai közös piacon. A Mercosur vezetéséért folyó harc rányomta a bélyegét a szervezet napi működésére és más országokkal való együttműködésére.

Az 1991-ben alapított dél-amerikai közös piacba 2012-ben felvett Venezuela máig csak a szervezet néhány kereskedelempolitikai, politikai, kormányzási és emberi jogi normáját ratifikálta.

Venezuelai körképünket itt olvashatja.

Forrás: MTI

Felkapott hírek

Friss hírek