Dél-Korea és Japán is szankcionálja Észak-Koreát a kísérleti atomrobbantások miatt

Az ENSZ minapi büntetőintézkedéseit megerősítendő Dél-Korea és Japán is újabb szankciókat vezetett be Észak-Korea ellen, válaszul a világtól elzárkózó ország legutóbbi, szeptemberi, immár ötödik kísérleti atomrobbantására.

A dél-koreai kormányfői hivatal közölte pénteken, hogy Szöul 35 intézményt, valamint az észak-koreai nukleáris és rakétafejlesztési programban részt vevő 36 embert helyezett feketelistára. Japán is közölte, hogy újabb kereskedelmi korlátozásokat vezet be: Phenjan elleni feketelistájára tesz személyeket és intézményeket, utóbbiak között részben olyanokat, amelyeknek a székhelye Kínában van.

„Az idén Észak-Korea két nukleáris és több mint 20 kísérletet hajtott végre ballisztikus rakétákkal. Ez a fenyegetés újabb szintje, tűrhetetlen” – jelentette ki Abe Sindzó japán kormányfő.

Az ENSZ Biztonsági Tanácsa szerdán fogadta el egyhangúlag az újabb büntetőintézkedéseit Phenjan ellen. A BT az idén már az év elején is elfogadott egy sor szankciót az ország ellen. Az Egyesült Államok és Kína több mint két hónapig tartó tárgyalásain kidolgozott mostani szankciók becslések szerint akár negyedével is csökkenthetik Észak-Korea exportbevételeit, egyebek között az ország egyik fő bevételi forrásának számító szén eladásának jelentős korlátozásán keresztül.

Az ENSZ-szankciókra válaszul Észak-Korea csütörtökön bejelentette, hogy meg akarják kérdőjelezni szuverenitását és a túléléshez való jogát, ezért fokozza önvédelmi intézkedéseit.

Forrás: MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »