Fico demokratikusabb EU-irányítást akar

  • Az EU jövőbeni irányának meghatározása nem lehet két-három tagállam privilégiuma, a 2004-ben csatlakozott országokat nem lehet kihagyni ebből – jelentette ki csütörtökön Pozsonyban brüsszeli tudósítók előtt Robert Fico.
  • Az EU soros elnökségét július elsején Hollandiától átvevő Szlovákia miniszterelnöke szerint a szeptemberihez hasonló kihelyezett EU-csúcsok akár általános jelenséggé is válhatnak a jövőben.

Szlovákia részrehajlásmentes soros elnökséget kíván vezetni az év második felében, de ez nem jelenti azt, hogy bizonyos kérdésekben, például a migrációs válság kezelésében feladná a saját álláspontját. Az Európai Bírósághoz a kötelező menekültkvóta ellen benyújtott keresetet sem fogja visszavonni – szögezte le csütörtökön Pozsonyban brüsszeli tudósítók előtt a szlovák miniszterelnök.

Robert Fico azt is nyilvánvalóvá tette, hogy az Európai Uniónak meg kell reformálnia és újra kell definiálnia azokat a politikáit, amelyek kudarcot vallottak, vagy – mint a migráció kezelése – nem élvezik az uniós polgárok támogatását.

A szókimondásáról ismert szlovák kormányfő a következő hat hónapban az EU-n belül kialakult választóvonalak felszámolásán fáradozik majd, de ez nem akadályozta meg abban, hogy szerencsétlennek nevezze azt a gyakorlatot, amelyben szerinte a legfontosabb döntéseket 2-3 nagy uniós tagállam hozza meg.

„Két-három tagállam nem sajátíthatja ki az EU jövőbeni irányának megszabását, a 2004-ben csatlakozott tagállamok bevonása nélkül nem lehet meghatározni a jövőbeni irányt” – mondta. Jól értesült források szerint Fico többek között arra a hétfői találkozóra célzott, amit Angela Merkel, német kancellár hívott össze Berlinbe francia és olasz kollégájának részvételével, hogy azon melegében megvitassák a brit referendum után előállt helyzetet és előkészítsék a választ.

A szlovák kormányfő fontosnak nevezte, hogy a Brexit-ügyében elfogadandó uniós álláspont előkészítése ne tagállamok egy szűk csoportja között, hanem az EU27-ek részvételével történjen. Üdvözölte azt a kezdeményezést, hogy szeptember 16-án Pozsonyban ülnek ismét tárgyalóasztalhoz informálisan az EU27-ek vezetői, hogy a jövő feszítő kérdéseiről egyeztessenek. Úgy vélte, hogy az ilyenfajta, Brüsszelből „kihelyezett” ülések a jövőben megszokott dologgá válhatnak. „Több ilyen jellegű találkozót fogunk látni a jövőben” – tette hozzá.

Az EU nyugati és keleti fele közötti megosztottságra vonatkozó kérdésre válaszolva a szlovák külügyminiszter is hasonló húrokat pengetett. „Nagy csalódottsággal töltött el az, hogy ha az új tagállamok fejtik ki elképzeléseiket, azt mások problémának tekintik, de ha egyes régi tagok teszik ugyanazt, akkor az álláspont” – mutatott rá Miroslav Lajcák. Úgy vélte, hogy ha a visegrádi csoport tagjai aggodalmuknak adnak hangot a migrációs javaslatok kapcsán, akkor azt a megbélyegzésük helyett európai módon kellene megvitatni.

Lajcák közölte, hogy mély tiszteletet érez az uniós intézmények iránt, de a politikai irányt a tagállamoknak kell megszabniuk. „A kormányok körében van egy olyan érzés, hogy a partvonalra szorultak” – mondta, elfogadhatatlannak nevezve azt, hogy az Európai Bizottság olyan javaslatokat terjesszen elő, amelyek nem tükrözik a tagállamok közötti megállapodást.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »