Újra támadásban az Iszlám Állam

  • Visszavonulásra késztette az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellentámadása szerdán az Egyesült Államok támogatta mérsékelt szíriai ellenzéki fegyvereseket, akik korábban az iraki határ közelében elfoglaltak egy katonai repülőteret.
  • Az ellenzéki fegyveresek egyik forrása elmondta: az IÁ körbe kerítette csapataikat egy rajtaütésben.
  • Súlyos veszteségeket szenvedtek, számos harcosukat fogságba ejtették és fegyvereiket is az iszlamisták kaparintották meg.

Visszavonulásra késztette az Iszlám Állam (IÁ) nevű terrorszervezet ellentámadása szerdán az Egyesült Államok támogatta mérsékelt szíriai ellenzéki fegyvereseket, akik korábban az iraki határ közelében elfoglaltak egy katonai repülőteret – közölte a milicisták két forrása.

Az ellenzéki fegyveresek egyik forrása elmondta: az IÁ körbe kerítette csapataikat egy rajtaütésben. Súlyos veszteségeket szenvedtek, számos harcosukat fogságba ejtették és fegyvereiket is az iszlamisták kaparintották meg – tette hozzá.

Muzahem as-Salúm, az Új Szíria Hadsereg (ÚSZH) nevű milícia szóvivője is megerősítette fegyvereseik visszavonulását. A meghátrálás ellenére a milícia ki tudta űzni a szélsőségeseket a Bukamal nevű települést környező sivatagos területek egy részéből – fűzte hozzá.

A dzsihadista szervezettel kapcsolatban álló Amak hírügynökség korábban közölte, hogy az iszlamisták 40 ellenzéki fegyveressel végeztek és további 15-öt fogtak el a Hamadan repülőtér elleni intézett ellentámadásuk alatt.

Az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) londoni székhelyű emigráns szervezet szerint a repülőteret, amely mindössze öt kilométerre van az 50 ezer lakosú  Bukamaltól, a milícia rövid időre elfoglalta. Az al-Majadín libanoni televíziós csatorna arról tájékoztatott, hogy milícia hadműveleteit a légikikötőben földet ért amerikai ejtőernyős csapatok is támogatták. Az ellentámadás miatt az amerikai csapatok is elhagyták a repülőteret.

A milícia kedden indított támadást, hogy elfoglalhassa a terrorszervezet kezén lévő, kulcsfontosságú települést, amelynek elfoglalása akadályozná az IÁ csapatmozgásait a dzsihadisták 2014 nyarán kikiáltott kalifátusának iraki és szíriai területei között.

Az Új Szíria Hadsereg nagyjából másfél éve alakult meg, amikor az IÁ kiszorította a Bassár el-Aszad szíriai elnök ellen lázadó erőket Kelet-Szíriából, és az iraki Moszul elfoglalását követően 2014 közepén kiterjesztette uralmát. A szíriai ellenzéki milíciát amerikai szakértők képezték ki Jordánia területén.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »