Irán nem hajlandó együttműködni a „Nagy Sátánnal”

  • Khamenei ajatollah szerint hiba lenne bízni az Egyesült Államokban.
  • Az USA és Irán céljai ellentétesek egymással.
  • A Legfőbb Vezető a BBC értesülésére is reagált, miszerint Khomeini ajatollah kapcsolatban állt Jimmy Carter amerikai elnökkel a forradalom előtt.

Ali Khamenei, Irán Legfőbb Vezetője élő televíziós beszédet mondott Ruhollah Khomeini halálának 27. évfordulóján. Khomeini ajatollah volt az 1979-es iráni forradalom vezetője, amely megmozdulás elűzte az Amerika-barát Reza Pahlavi sahot a perzsa országból. A forradalom után létrehozott új alkotmány értelmében Khomeini lett az ország Legfőbb Vezetője és egészen 1988-ban bekövetkezett haláláig töltötte be ezt a tisztséget.

A mintegy 90 perces beszédben Khamenei ajatollah kijelentette, hogy Irán nem szándékozik formálisan együttműködni – a helyi konfliktusok megoldásán túl – az iráni retorikában csak „Nagy Sátánnak” nevezett Egyesült Államokkal. Ugyanakkor a jelek szerint mindkét állam elkötelezett az Iszlám Állam elleni harc folytatását illetően, ezt mi sem bizonyítja jobban, hogy Irán támogatja azokat a siíta harcosokat, akik Falludzsa visszafoglalásáért küzdenek, míg az USA bombázza a terrorszervezet Falludzsa körüli állásait. 

Az ajatollah szerint Irán nem bízhat az Egyesült Államokban, mivel ez a függetlenségének feladását jelentené és a két ország céljai teljesen ellentétesek a Perzsa-öböl térségében.

A Legfőbb Vezető kitért az ENSZ Biztonsági Tanácsának öt állandó tagja (USA, Oroszország, Nagy-Britannia, Kína, Franciaország), valamint Németország és Irán által megkötött atomalkura is. Azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, hogy nem akarja betartani a megállapodást, mert mint fogalmazott az USA és Nagy-Britannia „ürügyeket használ, mint az emberi jogok megsértése és a terrorizmus támogatása, hogy ne kelljen teljesíteniük a kötelezettségeiket.” Továbbá kijelentette, hogy az Egyesült Államok arra törekszik, hogy tönkretegye az iráni bankrendszert. Az ajatollah már többször megvádolta az USA-t, hogy Irán-ellenes hangulatot szít a nemzetközi üzleti életben, így a feloldott szankciók ellenére sem sikerül talpra állítani a büntető intézkedések által meggyengített iráni gazdaságot.

Az amerikai elnökválasztás ugyanakkor komolyan befolyásolhatja az egyezmény jövőjét, mert míg Hillary Clinton támogatásáról biztosította az egyezséget, addig Donald Trump felmondaná azt.

Khomeini nem tárgyalt Carterrel

A beszédében Khamenei egy, a BBC által közölt riportra is reagált, amely szerint elődje, Ruhollah Khomeini még a forradalom előtt kapcsolatot tartott fenn Jimmy Carter amerikai elnökkel és azt ígérte, hogy semmi olyat nem fog tenni, amely ellentétes lenne Amerika érdekével. A Legfőbb Vezető hamisítványnak nevezte a riportot, és kijelentette, hogy a britek mindig is ellenségesek voltak az irániakkal szemben.

Khamenei ajatollah azzal zárta beszédét, hogy „az iráni emberek továbbra is erősek, egységesek és forradalmiak, akik szembe szállnak azokkal, akik arra törekszenek, hogy terrorizálják az országukat.”

Forrás: BBC, New York Times, Reuters, The Express Tribune

Gazdag Tamás

Friss hírek