Tényleg bejött a rezsicsökkentés

  • Bulgáriában, Romániában és Magyarországon volt a legalacsonyabb a háztartások gáz- és villanyszámlája euróban 2015 második felében. Vásárlőerő-paritáson mérve ugyanakkor a villamos energia tizenegy EU-tagállamban, a földgáz pedig öt tagállamban olcsóbb, mint nálunk.
  • A magyar adat a fele az Európai Unió átlagának és nagyjából háromszor kevesebb, mint amibe a legdrágább tagállamban, Dániában (30,4 euró) és Németországban (29,5 euró) kerül a háztartásoknak az elektromos áram.

Az Eurostat pénteken publikált adataiból kitűnik, hogy 2015 második felében Magyarországon volt az EU-ban az egyik legolcsóbb a gáz- és a villamos áram a háztartások számára. Ez az összehasonlítás arra vonatkozik, amit az egyes országokban euróban fizetnek a háztartások az áramért és a földgázért. Vásárlóerő-paritáson (objektívebb összehasonlítás) mérve már sokkal árnyaltabb a kép.

A háztartásoknak Bulgáriában és Magyarországon kellett a legkevesebbet fizetniük euróban 2015 második felében a villamos áramért. Bulgáriában 100kWh 9,6 euróba, míg Magyarországon 11,5 euróba került. A magyar adat a fele az Európai Unió átlagának és nagyjából háromszor kevesebb, mint amibe a legdrágább tagállamban, Dániában (30,4 euró) és Németországban (29,5 euró) kerül a háztartásoknak az elektromos áram.

A lakosság tényleges vásárlóerejéhez képest ugyanakkor 11 uniós tagállamban is olcsóbb a villamos áram, mint Magyarországon, és Finnországban terheli meg a legkevésbé a polgárok zsebét a villanyszámla. A vásárlóerő-paritáson mért magyar ár (20,5 egység) így is elmarad az uniós átlagtól (21,1).

Ami a háztartások euróban kifejezett gázszámláját illeti, egyedül Romániában olcsóbb a földgáz (100 kWh 3,4 euró), mint Magyarországon, ahol 3,5 eurót fizetünk 100 kWh-ért. Az EU-ban mért átlagos ár 7,1 euró, a legdrágább tagállam pedig 11,7 euróval Svédország, megelőzve Portugáliát és Spanyolországot.

A gáznál is igaz ugyanakkor az, hogy más árukhoz és szolgáltatásokhoz viszonyítva öt ország is van az EU-ban, ahol a háztartások arányosan kevesebbet fizetnek a gázért, mint nálunk. Ezek: Luxemburg, Nagy-Britannia, Észtország, Belgium és Dánia.

Az EU egészében 2014 és 2015 második fele között átlagosan 2,4 százalékkal emelkedett a háztartások villanyszámlája, miközben a gázárak 1,7 százalékkal csökkentek. 2008 óta átlagosan az EU-ban 33 százalékkal nőtt a háztartások számára a villamos áram ára, és 14 százalékkal a gáz ára.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »