Szabad a pálya a belső határellenőrzésekhez

  • A Tanács Görögország és Szlovénia tiltakozását figyelmen kívül hagyva csütörtökön jóváhagyta azt a bizottsági javaslatot, ami kezdeményezi az érvényben lévő belső határellenőrzések hat hónappal történő meghosszabbítását.
  • A döntésnek az volt az alapja, hogy Athénnak az elért eredmények dacára sem sikerült kiküszöbölnie a külső schengeni határok ellenőrzésében feltárt súlyos hiányosságokat.
  • A hat hónapos hosszabbítás – ami végső esetben további 18 hónappal kiterjeszthető – fonák módon abba a tervbe illeszkedik bele, amelynek keretében Brüsszel legkésőbb az év végéig visszazökkentené a normális kerékvágásba a schengeni rendszert.

Zöld jelzést kapott csütörtökön a tagállamok részéről az a bizottsági javaslat, ami a schengeni határkódex rendelkezéseivel összhangban lehetőséget ad egyes országok által bevezetett belső határellenőrzések hat hónappal történő meghosszabbítására.

A tagállamok közül csak Görögország és Szlovénia nem támogatta a Bizottság előterjesztését, aminek az volt az alapja, hogy Athénnak az elért eredmények dacára sem sikerült kiküszöbölnie a külső schengeni határok ellenőrzésében feltárt súlyos hiányosságokat.

A döntés ugyan nem érinti közvetlenül a görögöket (a reptereken és a kikötőkben nem változik a jelenlegi rend), öt tagállam – Ausztria, Németország, Dánia, Svédország és az ugyancsak Schengen-tag Norvégia – számára viszont lehetővé teszi az ellenőrzések fenntartását a belső határokon, amelyek már eddig is jelentős fennakadást okoztak az EU-n belüli közlekedésben.

A hat hónapos hosszabbítás – ami végső esetben további 18 hónappal kiterjeszthető – fonák módon abba a tervbe illeszkedik bele, amelynek keretében Brüsszel legkésőbb az év végéig visszazökkentené a normális kerékvágásba a schengeni rendszert. Ami azt jelenti, hogy addigra fel kellene számolni az összes meglévő ideiglenes ellenőrzést a schengeni határokon.

A mostani döntéssel Ausztria fenntarthatja az ellenőrzést az osztrák-magyar és az osztrák-szlovén határon. Ezzel szemben csak Szlovénia tiltakozott, amely nem szerint a nyugat-balkáni menekült-útvonal bezáródása miatt nem indokolt semmilyen korlátozás a közös határon (Más kérdés, hogy a Horvátországgal közös határon korábban Szlovénia is felhúzott egy kerítést, bár azt nem tudni, hogy ezt azóta elbontották-e).

Németország a német-osztrák szárazföldi határon, Dánia a Németországgal vasúti összeköttetéssel rendelkező dán kikötőkben és a dán-német szárazföldi határon, Svédország a Dániával összekötő Öresund-hídon, Norvégia pedig Németországból, Svédországból és Dániából származó komphajó-forgalomra tarthatja továbbra is fenn újabb hat hónapra a belső határellenőrzést.

A megállapodás értelmében ugyanakkor az ellenőrzések bevezetését megelőzően az érintett tagállamnak párbeszédet kell folytatnia az érintett szomszédjával, azt biztosítandó, hogy az ellenőrzések csak azokra a határszakaszokra korlátozódjanak, ahol szükségesnek és arányosnak ítéltetnek a schengeni határkódex-szel összhangban.

A határellenőrzéseknek célzottaknak, hatókörükben, sűrűségükben, helyben és időben az elengedhetetlenül szükséges szinten korlátozottaknak kell lenniük az illegális migránsok másodlagos mozgásából következő, „a közpolitikákra és a belbiztonságra leselkedő komoly fenyegetésre adandó válaszként”.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »