Ausztria: nem aktuális a határellenőrzés bevezetése a Brenner-hágónál

  • Az osztrák belügyminiszter szerint jelenleg nincs szükség a határellenőrzés bevezetésére.
  • Wolfgang Sobotka: „Az illegális bevándorlók száma gyakorlatilag a nullára esett vissza az utóbbi hetekben”.
  • Sobotka előzőleg Angelino Alfano olasz belügyminiszterrel együtt határszemlén vett részt.

Az osztrák belügyminiszter szerint jelenleg nincs szükség a határellenőrzés bevezetésére a Brenner-hágónál a menedékkérők bevándorlásának megakadályozására.

Wolfgang Sobotka pénteken az olasz-osztrák határon az olasz kollégájával közösen tartott sajtótájékoztatón elismerte, hogy „jelen pillanatban” nincs ok az ellenőrzés életbe léptetésére, mert „az illegális bevándorlók száma gyakorlatilag a nullára esett vissza az utóbbi hetekben”. Sobotka előzőleg Angelino Alfano olasz belügyminiszterrel együtt határszemlén vett részt a Brenner-hágó mindkét oldalán.

A határellenőrzés (s az ezzel esetleg együtt járó kerítésépítés) tervét nemcsak Olaszország, hanem az Európai Unió is hevesen ellenezte. Az EU csütörtökön engedélyezte az ideiglenes határellenőrzés meghosszabbítását a schengeni övezet öt országának, köztük Ausztriának, amelyek tavaly szeptemberben vezették ezt be, amikor a migránsok áradata a legnagyobb volt – de csak azokon a helyeken, ahol az ellenőrzés már most is működik, azaz a Brenner-hágónál nem.

Olaszországba 31 250 illegális bevándorló érkezett az év kezdete óta az afrikai partokról, de az olasz-osztrák határon nem volt érezhető a megjelenésük. Alfano kijelentette: „elégedett” azzal, hogy Ausztria elismerte az olasz megelőző intézkedések hatékonyságát ezen a téren.

Ausztria a bírálatok dacára a hónap elején hozzáfogott a határzár felépítésének az előkészületeihez a Brennernél. A döntést széles körben az előretörő szélsőjobboldalnak tett engedményként értékelték a választások előtt.

Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke a múlt héten „katasztrofálisnak” minősítette a határellenőrzés esetleges bevezetését a Brenner-hágónál.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »