Pásztor: Az intézményekre való nyomásgyakorlás nem legitim

Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke úgy véli, a gyülekezés és a tiltakozás a politikai küzdelem legitim eszköze, de semmiképpen sem tekinthető annak a Köztársasági Választási Bizottság (RIK) épületébe való behatolás, a bizottság tagjaira és a társadalom egészére való nyomásgyakorlás.

Pásztor a Tanjug hírügynökségnek azt nyilatkozta, roppant fontos, hogy a választási folyamat legitim feltételek közepette záruljon, miközben úgy vélte, az egész a kezdetektől fogva igen problematikus volt, s a RIK-nek soha nem kellett ennyi problámával szembenéznie, mint ezeken a választásokon.

“Gondolok itt a kisebbségi listákkal való visszaélésre, az egyes listákat támogató hamisított aláírásokra, s nem utolsó sorban mindarra, ami a választások éjszakáján történt”, mondta Pásztor, aki hangsúlyozta, nem kételkedik a RIK munkájában. Hozzátette, az egyes politikai pártok fellépése is bizonyos tekintetben a RIK-kel, de az egész társadalommal szembeni nyomásgyakorlás.

Másfelől, fűzte hozzá a VMSZ elnöke, világos, hogy aki ott van a választási küszöb előtt, az harcol azért, hogy átlépje az 5 százalékos bűvös határt, mert a választások során minden egyes szavazat szerepet játszik.

“Azt hiszem, a választások egy olyan folyamatot jelentenek, amelyben a számok jelentős szerepet játszanak. Mi önkormányzati szinten egyes helyeken mandátumokat veszítettünk négy vagy öt szavazat miatt. Ez így van és ezzel az embernek meg kell békélnie”, szögezte le Pásztor, aki szerint a szerb társadalom e választási ciklus után levonhatja a tanulságot, hogy választásokat így, ezen a módon többé nem lehet szervezni. “Vannak technikai lehetőségek arra, hogy az egész folyamat másként bonyolódjon, s hogy elkerüljük az olyan szituációkat, amelyek oda vezetnek, ahol most vagyunk, mert ez így a választások lehető legköltségesebb módja. Drágán megfizetünk érte, miközben kárt okoz az intézményeknek, s egyáltalán, az egész társadalomnak”, mutatott rá Pásztor István.

Vajdaság Ma / Tanjug

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »