Pásztor: A VMDK választási listája szégyent hozott a vajdasági magyarokra

Szégyent hozott a vajdasági magyar közösségre az a választási lista, amelyet a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége egy horvát kisebbségi párttal, a Horvátok Demokratikus Közösségével együtt adott a választási bizottságnak, és amelyet a testület okirat-hamisítás miatt utasított el – jelentette ki Pásztor István, a Vajdasági Magyar Szövetség elnöke csütörtökön.

A szerbiai országos választási bizottság (RIK) szerda éjfélkor tette közzé az április 24-i előre hozott parlamenti választásokon induló pártok listáját. Eszerint tíz nap múlva 20 párt összesen 3270 jelöltje mérkőzhet meg a belgrádi törvényhozás 250 képviselői helyéért. Egyedüli magyarként a VMSZ listája indul, amely a hatos szám alatt szerepel. (Szerbiában nem sorsolással, hanem a listaátadás sorrendjének megfelelően határozzák meg a választási dokumentumokon szereplő pártok sorrendjét. Az induláshoz tízezer támogató aláírást kell összegyűjtenie egy-egy pártnak vagy koalíciónak.)

A választáson még egy vajdasági magyar párt, a Vajdasági Magyarok Demokratikus Közössége (VMDK) is indult volna egy horvát kisebbségi párttal, a Horvátok Demokratikus Közösségével (HDK) együtt, ám listájukat a választási bizottság elutasította, miután visszaélés, illetve hamisítás gyanúja merült fel a támogatói aláírásokkal kapcsolatban. A Magyar mozgalom – hogy változtassunk! – VMDK nevű lista képviselői kifogást emeltek a RIK-nél, de a bizottság ezt 35-0 arányban elutasította, a szakmai döntést pedig az indokolta, hogy a lista okirat-hamisításon alapul. Kiderült, hogy 1611 aláírást olyan pecséttel hitelesítettek, amelyet már nem is használ az illetékes bíróság, illetve az említett aláírások hitelesítésének semmi nyoma nincs azon a bíróságon, ahonnan a pecsét származik.

Pásztor István az MTI-nek adott telefonos nyilatkozatában kiemelte, hogy a Magyar mozgalom – hogy változtassunk! – VMDK nevű lista azért hozott szégyent az egész közösségre, mert 25 éve – amióta ismét létezik vajdasági magyar politika – ilyen jellegű visszaélésbe, választási bűncselekménybe a vajdasági magyar politika egyetlen szereplője sem keveredett bele. „Ez annál is inkább döbbenetes, mert olyanok fémjelzik a listát, akik elismert ügyvédek – vagy legalábbis annak tartják magukat -, elismert jogászok – vagy legalábbis annak tartják magukat -, és egy jogprofesszor is a nevét adta a listához” – fogalmazott Pásztor István. Hozzátette: amit a Magyar mozgalom – hogy változtassunk! – VMDK nevű lista tett, azzal „szemközt köpte mind a választások tisztaságára vonatkozó elvet, mind azokat a támogatókat, akik jóhiszeműen mentek el aláírni nekik, befeketítették, bemocskolták azt a képet, ami a vajdasági magyar politikáról – joggal – ez idáig kialakult”.

Megfogalmazása szerint mindez azt bizonyítja, hogy „a gyűlöletnek, a személyi ambíciók megvalósításának mindenáron történő beteljesedése, a közösségrombolás nem ismer határokat, és ez számomra, és minden vajdasági magyar ember számára megdöbbentő kell, hogy legyen”. Felszólította a bűnüldöző szerveket arra, hogy minél hamarabb derítsenek fényt arra, hogy kik követték el a bűncselekményeket, hiszen szerinte egyértelmű, hogy szervezett akcióról van szó, amelybe a magyar lista is belekeveredett. Emiatt az egész választás tisztasága és legitimitása jelentős mértékben megkérdőjeleződött – tette hozzá.

A választások tisztasága érdekében Pásztor István arra szólította fel a VMDK és a HDK listájának képviselőit, hogy hozzák nyilvánosságra, hol gyűjtöttek aláírásokat a magyarlakta településeken kívül – hiszen a hamisítás egy belgrádi bíróság pecsétjével történt -, válaszoljanak arra is, hogyan reagáltak, nem gyanakodtak-e, amikor rengeteg aláírást kaptak olyan helyekről, ahol úgy tűnik, nem is gyűjtöttek aláírást, kik vették át és kiktől a kérdéses aláírásokat, és amikor a beadáshoz név szerint kellett rendezni az aláírásokat, akkor sok olyan aláírás is előkerült, amelyeket nem ők szereztek.

„Nincsenek illúzióim, tudom mit fognak tenni: ahelyett, hogy bevallanák, hogy belekeveredtek ebbe az ügybe, és akarva vagy akaratlanul egybeértek a bűnözőkkel, és kivonulnának a vajdasági magyar közéletből, nem ezt fogják tenni” – magyarázta Pásztor István, aki elmondta, hogy a párt képviselői valószínűleg a közigazgatási bírósághoz fordulnak majd, és „bírósági védelmet fognak kérni azokért a cselekedetekért, amelyek súrolják a bűncselekmény határait”. Itt nemcsak a választásokról van szó – folytatta, „hanem arról van szó, hogy ebbe az irányba a vajdasági magyar közéletet nem lehet elvinni. (…) Itt olyan civilizációs értékeknek az aláásásáról van szó, amelyeket meg kell állítani még akkor is, ha magyarok követik el”.

A 2016-os választási folyamatban nem ez az egyetlen ilyen eset, soha nem tapasztalt mértékű hamisításra derült fény. A Szabad Választásokért és Demokráciáért Központ (CeSID) egyik vezetője, Bojan Klacar szerdán a belgrádi Pink Televízióban közölte, hogy a választások előtti kampány során körülbelül 15 ezer aláírást hamisítottak, ami azt jelenti, hogy „egy szervezett, vagy legalábbis félig szervezett rendszer áll a hamisítások mögött”.

A CeSID azt is közölte, hogy eddig is voltak olyan pártok, akik kihasználták a szabályozás hiányosságait, ekkora mértékű bűncselekményre azonban még nem volt példa.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »