Az izlandi parlament nem vonta meg a bizalmat a kormánytól

  • A kormány elmozdítására és a parlament feloszlatására vonatkozó indítványt is leszavazta pénteken az izlandi parlament.
  • Az ország miniszterelnöke azt követően kényszerült félreállni, hogy kiderült: érintett a Mossack Fonseca ügyvédi irodából kiszivárgott iratok miatt kirobbant offshore-botrányban.
  • Sigmundur David Gunnlaugson helyett a halászati miniszter, Sigurdur Ingi Johansson vette át a kormány vezetését.
  • Ősszel várhatóan előrehozott választásokat tartanak.


A kormány elmozdítására és a parlament feloszlatására vonatkozó indítványt is leszavazta pénteken az izlandi parlament.

A kormány ellen az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 38 képviselő ellenezte és 25-en támogatták, a parlament azonnali feloszlatására és a választások mielőbbi megtartására vonatkozó előterjesztést 37 képviselő ellenezte és 26 támogatta.

Az ország miniszterelnöke azt követően kényszerült félreállni, hogy kiderült: érintett a Mossack Fonseca ügyvédi irodából kiszivárgott iratok miatt kirobbant offshore-botrányban. Sigmundur David Gunnlaugson helyett a halászati miniszter, Sigurdur Ingi Johansson vette át a kormány vezetését, ősszel pedig várhatóan előrehozott választásokat tartanak.

Az új kormányfő szerint addig még fontos feladatokat kell elvégezni, de az ellenzék szerint erre nem csak a mostani kormány alkalmas, a tiltakozások pedig mindaddig folytatódnak, míg ki nem tűzik a választás időpontját.

A felmérések szerint az emberek kétharmada nem bízik a jelenlegi kormányban, a legnépszerűbb politikai erő pedig a magát a globális változást szorgalmazó mozgalomhoz soroló Kalózpárt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

Stagfláció várhat a britekre

Hét hónapja nem mért mélypontra süllyedtek, jóllehet továbbra is élénkülést mutatnak a brit gazdaság aktivitásának csütörtökön ismertetett előzetes szeptemberi jelzőszámai. A tizenkét havi fogyasztói infláció emellett a múlt hónapban 3,2 százalékra gyorsult - soha nem mértek még ilyen hirtelen ugrást.

Read More »

30 millió lakás áll üresen Kínában

Kína ingatlanpiacát évek óta túlkínálat jellemzi, az ingatlanfejlesztők csak építenek és építenek, akkor is, ha éppen nincs kereslet a lakásokra. Ennek köszönhetően mára közel 30 millióra nőtt azoknak a lakásoknak a száma, amelyek eladatlanul, üresen állnak.

Read More »