Az izlandi parlament nem vonta meg a bizalmat a kormánytól

  • A kormány elmozdítására és a parlament feloszlatására vonatkozó indítványt is leszavazta pénteken az izlandi parlament.
  • Az ország miniszterelnöke azt követően kényszerült félreállni, hogy kiderült: érintett a Mossack Fonseca ügyvédi irodából kiszivárgott iratok miatt kirobbant offshore-botrányban.
  • Sigmundur David Gunnlaugson helyett a halászati miniszter, Sigurdur Ingi Johansson vette át a kormány vezetését.
  • Ősszel várhatóan előrehozott választásokat tartanak.


A kormány elmozdítására és a parlament feloszlatására vonatkozó indítványt is leszavazta pénteken az izlandi parlament.

A kormány ellen az ellenzék által beterjesztett bizalmatlansági indítványt 38 képviselő ellenezte és 25-en támogatták, a parlament azonnali feloszlatására és a választások mielőbbi megtartására vonatkozó előterjesztést 37 képviselő ellenezte és 26 támogatta.

Az ország miniszterelnöke azt követően kényszerült félreállni, hogy kiderült: érintett a Mossack Fonseca ügyvédi irodából kiszivárgott iratok miatt kirobbant offshore-botrányban. Sigmundur David Gunnlaugson helyett a halászati miniszter, Sigurdur Ingi Johansson vette át a kormány vezetését, ősszel pedig várhatóan előrehozott választásokat tartanak.

Az új kormányfő szerint addig még fontos feladatokat kell elvégezni, de az ellenzék szerint erre nem csak a mostani kormány alkalmas, a tiltakozások pedig mindaddig folytatódnak, míg ki nem tűzik a választás időpontját.

A felmérések szerint az emberek kétharmada nem bízik a jelenlegi kormányban, a legnépszerűbb politikai erő pedig a magát a globális változást szorgalmazó mozgalomhoz soroló Kalózpárt.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »