Szerb kormányfő: A hágai törvényszék nem valósította meg a célját

A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéket azzal a céllal állították fel, hogy megbékélést hozzon a délszláv háborúk által megtépázott térségnek, ám a törvényszék ezt a célját semmilyen módon nem érte el – jelentette ki Aleksandar Vučić szerb miniszterelnök pénteki sajtótájékoztatóján, amelynek fő témája az utóbbi egy hét két hágai ítélethirdetése volt.

A szerb miniszterelnök kiemelte, hogy az NT ahelyett, hogy a megbékélést segítette volna elő, inkább „szegeket vert az alvó Balkán koporsójába”.

Emlékeztetett arra, hogy az NT csütörtökön kihirdetett elsőfokú ítéletében felmentette Vojislav Šešeljt, a háborús és emberiesség elleni bűnökkel vádolt szerb ultranacionalista politikust. Egy héttel korábban pedig tizenegy vádpontból tízben bűnösnek találta és negyvenéves börtönbüntetésre ítélte Radovan Karadžić volt boszniai szerb elnököt. Ezzel a két ítélettel a törvényszék lassan befejezi „az inkább politikainak mint joginak nevezhető tevékenységét” – fogalmazott Aleksandar Vučić.

Szerbia politikai, gazdasági és erkölcsi útelágazásnál áll, a folyamatos zuhanás után sikerült újra növekedést elérni minden szinten, amit ennek a két ítéletnek sikerült némileg beárnyékolnia, és újabb politikai „örvényeket” kavarnia – mondta Vučić.

Kijelentette, hogy Szerbia nem kívánt részt venni a Karadžić-ítélet utóéletét követő vitában, Belgrád csak annyit mondott, hogy nem fogja engedni, hogy bárki is támadja a szerbeket az ítélet miatt. Ennek ellenére rövid időn belül Bosznia-Hercegovina támadóan lépett fel Szerbiával szemben, és Bakir Izetbegović, a háromtagú államelnökség bosnyák tagja arra is utalást tett, hogy kezdeményezni fogják a Szerbia ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon népirtás miatt indított és lefolytatott kártérítési per újratárgyalását.

Aleksandar Vučić kitért a Vojislav Šešelj elleni büntetőeljárásra is, amely 14 évig tartott, és a szerb miniszterelnök szerint már az elejétől kezdve politikai ügy volt. Kiemelte, hogy az NT még akkor is kérte Šešelj kiadatását, amikor már tudhatták, hogy mi áll az ítéletben, azaz hogy fel fogják menteni. Szerbia viszont a törvényi eljárásoknak megfelelően járt el, és megvédte az ország, valamint annak állampolgára, Vojislav Šešelj méltóságát. Mint fogalmazott: személyesen semmilyen problémája nincs a radikális politikussal, a politikájával viszont annál inkább. „Szembe fogok helyezkedni a politikájával, amely Szerbiát a múltba és a bizonytalanságba, szenvedésbe, gondokba és gazdasági kudarcba taszítja. Ez a politika elszigetelne minket mindenkitől a Balkánon, de Európában is” – szögezte le a szerb kormányfő.

Kitekintő / Vajma.info

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »