Jól szerepelnek a reformerők az iráni választásokon

Az Iránban pénteken tartott kettős választások első részeredményei arról tanúskodnak, hogy a Haszan Róháni elnök mögött álló mérsékeltek, illetve reformerők jelöltjei jól szerepeltek, a konzervatívok ezzel szemben teret veszítettek. A közép-keleti országban a szavazók egyrészt a parlament összetételéről, másrészt az úgynevezett Szakértői Tanács tagjairól döntöttek.

Az ország legfőbb vallási és politikai vezetőjének megválasztására hivatott Szakértői Tanács tagjelöltjeinek listáját ugyancsak az első részeredmények szerint a reformerek által támogatott Róháni elnök, valamint a korábbi államfő és volt parlamenti elnök, Akbar Hásemi Rafszandzsáni ajatolláh vezeti, messze megelőzve a konzervatív jelölteket.

A 88 tagú tanács aktuális politikai témákkal nem foglalkozik ugyan, Roháni és Rafszandzsáni győzelme azonban jelentősen növelné a mérsékelt, illetve reformer erők befolyását a legfőbb vallási vezető, Ali Hamenei ajatolláh által fémjelzett, erősen konzervatív papsággal szemben.

Haszan Róháni államfő délutáni beszédében úgy vélekedett, hogy a pénteki kettős választás nyomán növekszik az általa vezetett kormány hitelessége és befolyása. „Itt az ideje, hogy új szakaszt nyissunk Irán gazdasági fejlődésében, olyan szakaszt, amely az ország képességein, továbbá a nemzetközi lehetőségeken alapul” – idézte az elnököt a hivatalos IRNA hírügynökség. Róháni hangsúlyozta, hogy kormánya minden megválasztott képviselővel együtt kíván működni Irán jövőjének felépítése érdekében.

Várható, hogy az eredményeket a kisebb választási kerületekben és a tartományi városokban már a hét végén közzéteszik, Teheránban azonban több napot kell várni erre.

MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »