A kormánykoalíció elveszíthette többségét az ír választásokon

  • A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérések szerint az első helyen a Fine Gael végzett a voksok 26,1 százalékával.
  • A Munkáspártnak a választók 7,8 százaléka szavazott bizalmat.
  • A kormánykoalíció ezzel mintegy 55 mandátumhoz jut a törvényhozásban a többséghez szükséges 80 képviselői helyhez képest. 
  • Az elemzők nehézkes kormányalakításra számítanak.

Enda Kenny ír miniszterelnök pártja, a jobbközép Fine Gael és a kormánykoalíció kisebbik tagja, a Munkáspárt összesen a szavazatok 34 százalékát szerezhette meg az Írországban pénteken tartott parlamenti választásokon a késő este kiadott első prognózis szerint. A szombati előrejelzések megerősítették, hogy a kormánykoalíció elveszíti többségét a törvényhozásban.

A szavazófülkét elhagyók megkérdezésével készült felmérések szerint az első helyen a Fine Gael végzett a voksok 26,1 százalékával. A Munkáspártnak a választók 7,8 százaléka szavazott bizalmat. Egybehangzó szombati értesülések szerint a kormánykoalíció ezzel mintegy 55 mandátumhoz jut a törvényhozásban a többséghez szükséges 80 képviselői helyhez képest. 

A koalíciós pártok idei eredményei jelentősen elmaradnak a 2011-es parlamenti választásokon elérttől: a Fine Gael támogatottsága 10 százalékot, a Munkáspárté 11,7 százalékot esett vissza. Így az összesített, közel 34 százalékos eredmény messze elmarad a kabinet tagjai által a kormányalakításhoz szükségesnek ítélt 41-42 százaléktól.

Tomm Curran, a Fine Gael főtitkára szombat délelőtti nyilatkozatában rendkívüli  csalódottságának adott hangot. Elismerte, hogy amennyiben az előrejelzések beigazolódnak,  a jobbközép párt – mint fogalmazott – nagyon messze van attól, hogy kormányt alakítson.

A kormánypárt legnagyobb ellenfelének tartott Fianna Fáil az exit poll szerint 22,9, míg a Sinn Fein nacionalista párt 14,9 százaléknyi szavazatot kapott.

Ennek fényében az elemzők nehézkes kormányalakításra számítanak. Sokak szerint a Fine Gael és a Fianna Fáil szövetségre lépése lenne az egyetlen járható út, ez viszont szinte elképzelhetetlen, és feltehetően ingatag koalíciót eredményezne.

Eoin O’Malley, a Dublin City University egyik politológiaprofesszora úgy vélte, kevésbé valószínű, hogy koalícióra lép a két legnagyobb párt – amelyek a közel egy évszázaddal ezelőtti ír polgárháborúban szemben álló felek eszmei örökösei –, sokkal inkább elképzelhető, hogy újabb választásokat írnak ki.

A szavazatok összeszámlálása szombaton délelőtt kezdődött meg, hogy az Atlanti-óceán nehezebben elérhető szigetein leadott voksokat is begyűjthessék. A választások első eredményei vasárnap várhatók.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »