Merkel: Még nagyon hosszú az út Törökország uniós tagságáig

  • A kancellár szerint „még nagyon hosszú utat kell megtenni” addig, míg Törökország az unió teljes jogú tagjává válhat.
  • Az Európai Unió októberben 3 milliárd eurót ígért Törökországnak a szíriai menekültek ottani ellátásának támogatására.
  • Merkel szerint európai érdek, hogy a menekültek Törökországban maradhassanak.

A menekültválság megoldása érdekében Törökországgal való együttműködés fontossága ellenére még nagyon hosszú az út Ankara európai uniós tagságáig a német kancellár szerint.

Angela Merkel erről szokásos szombati videóüzenetében beszélt. A kancellár szerint „még nagyon hosszú utat kell megtenni” addig, míg Törökország az unió teljes jogú tagjává válhat.

Az Európai Unió októberben 3 milliárd eurót ígért Törökországnak a szíriai menekültek ottani ellátásának támogatására, továbbá a török állampolgárok számára vízumkönnyítéseket ígért, és kilátásba helyezte újabb fejezetek megnyitását az Ankarával zajló csatlakozási tárgyalásokon. Merkel az együttműködés erősítésének egyik legfőbb szószólója volt.

Videóüzenetében a német kancellár hangsúlyozta: európai érdek, hogy a menekültek Törökországban maradhassanak, és – mint fogalmazott – ne találhassanak okot arra, hogy elmenjenek onnan. Ezzel párhuzamosan ugyanakkor erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy Szíriában fegyverszünet jöjjön létre – jelentette ki.

A kancellár közölte, hogy jövő héten Berlinben első ízben kerül sor török-német kormánykonzultációkra. Merkel szerint ezeknek a konzultációknak semmi köze a keddi isztambuli merénylethez, amelyben tíz német turista vesztette életét.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »