Szlovákia: mélypont után ismét a csúcson a Smer

A szlovákiai belpolitikában az idei év is a Smerről szólt. Az év elején még a korrupciós botrányok tépázták a párt imázsát, ám a menekültválságnak és az ellenzéknek köszönhetően az év végére ismét a négy évvel ezelőtti támogatottsági szinteken vannak Ficóék. Az Új Szó sorait idézzük.

Mit írtunk tavaly? És két éve? És három éve? Ugyanazt, mint most: a magunk mögött hagyott esztendő a domináns Fico és a Smer éve volt. Kissé unalmasan hathat, de tény, ezért mást nem írhatunk. Pedig nem úgy indult, hogy ez lesz a vége: az év elején még az egészségügyi CT-botrány utózöngéit lehetett érezni, amelyek a Smer pártstruktúrájában is komoly földrengést okoztak. Az új miniszter a kabinet leggyengébb pontjának tűnt, tavasszal beérett a Váhostav-botrány, amivel egy időben a nepotizmus iskolapéldájaként mutogatható „takarítós ügy” miatt a gazdasági miniszternek is távoznia kellett.

Gödörbe kerültek

Ekkor a Smer népszerűsége megtörni látszott, 34 százalékra is csökkent, s úgy tűnt, a választásokig hátralévő szűk egy évben defenzívába szorulhat a kormánypárt. Az ellenzék viszont nem tudta hatékonyan kihasználni a 2012–2016-os választási időszak legnagyobb kormányzati botrányát, a Váhostav-ügyet, amelyben pedig minden megvolt, ami a jobboldal álma: egy Smerhez köthető oligarcha, busás állami megbízatások ennek az oligarchának, és főleg kisemmizett kisvállalkozók és beszállítók, pénz nélkül maradt egyszerű emberek.

Az ügyben viszont végig Ficóék voltak a kezdeményezők, mostanra pedig valószínűleg már nagyon kevés szavazó emlékezik arra, ki és miért is volt sáros ebben a botrányban.

Nem kell ide csomag

Ficóék erre a támogatottságesésre is a 2014-ben bevált receptet húzták elő, nyárra összeállítva a második szociális csomagot, amely megadhatta volna számukra a választási kampány alaphangját (kampányszlogen: „Az emberekért dolgozunk”). Nyáron viszont bemasírozott a menekültválság, amelyhez képest a több százmillió eurós pénzosztó csomag is csak preferenciasebtapaszt jelenthetett volna Ficóéknak. Pedig ebben az esetben sem volt egyértelmű az elején, hogy a Smer lesz a nyerő, s hogy egyáltalán ekkora, minden egyéb hazai problémát felülíró témává duzzadhat a migránsválság. Egyrészt a menekültek Szlovákiát nagy ívben elkerülték, másrészt az elején akadtak gondjai a kormánypártnak is: hiába utasította el vehemensen a kötelező uniós menekültkvótákat, egy önkéntes vállalásba bele kellett mennie. Ezen felül pedig Ausztriától is átvállalt 500 menedékkérőt, akiket Bősön akart elhelyezni – amire a helyiek elutasító népszavazással válaszoltak. Ekkor a kabinet kvázi Brüsszel szerepét vitte: az emberek akarata ellenére menekülteket szállíttat a községbe.

Menekültekkel 40 százalék

A jobboldal kábult asszisztálása mellett ezeket a nehéz perceket is sikerült átélniük Ficóéknak, innentől pedig számukra már csak felfelé vezetett az út. A menekültválságban a lehető legelutasítóbb uniós álláspontnak köszönhetően – még Orbánék sem kárhoztatták olyan vehemensen a kvótákat, mint a szlovák kormány – az év végére ismét 40 százalék körül mozgott a Smer támogatottsága. 2014 elején volt utoljára ilyen magasan.

Az elutasító álláspontnak a Smer és az ország számára komoly következményei lehetnek – a párt tagságát felfüggeszthetik az európai szocialisták táborában, a németek pedig Schengen átírásával fenyegetőznek –, ám Ficóék számára a rövidtávú haszonszerzés felülírta ezeket az aggályokat.

Akik keresik magukat

A jobboldal mindeközben támogatottságban ugyanott van, mint egy éve (legfeljebb az egyes résztáborokon belül voltak kisebb erőátrendeződések), keresi témáit és választóit s a fogást a monstrummá vált Smeren. A sok kis párt közül kiemelkedni kívánó, az SDKÚ egykori szerepére törő Sieť sem tudott új energiát hozni, a preferenciák szintjén csak nagyon lassan távolodik a többiektől.

Közben pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a jobboldal egy része már nem is konkurensként, hanem leendő koalíciós partnerként tekint Ficóékra. A kormányfő pedig tárt karokkal várja őket. 2016 így bizonyos szempontból vízválasztó lehet: eddig a populista-baloldali nacionalista blokk által képviselt pártokkal a jobboldal nem kormányzott együtt, három hónap múlva viszont megtörténhet a korábban elképzelhetetlen.

A kör így bezárulhat. Minden adott hozzá, hogy 2016 szilveszterén ugyanazzal kezdjük év végi összefoglalónkat, mint idén, tavaly, két és három éve is: ez a domináns Smer éve volt.

Kitekintő / Új Szó

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »