Terrortámadás: Aszad a francia és a nyugati politikát is hibáztatja

  • Aszad: Franciaország és a nyugati államok „elhibázott” közel-keleti politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez.
  • A szír elnök mindazonáltal elítélte az éjszaka elkövetett párizsi merényleteket.
  • Ujjlenyomat alapján azonosították a nyomozó hatóságok a péntek éjjeli párizsi merényletek egyik elkövetőjét, egy fiatal francia férfit.
  • Őrizetbe vettek szombaton egy gyanúsan viselkedő embert a második legnagyobb londoni repülőtéren.

Franciaország és a nyugati államok „elhibázott” közel-keleti politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez – vélekedett szombati damaszkuszi nyilatkozatában Bassár el-Aszad, aki mindazonáltal elítélte az éjszaka elkövetett párizsi merényleteket.

A Sana hivatalos szíriai hírügynökség idézte a szíriai elnököt, aki egy francia delegációnak fejtette ki véleményét. Bár elítélte a Szíria egy részét is ellenőrző Iszlám Állam dzsihadista szervezet által vállalt párizsi véres cselekményeket, úgy fogalmazott: „A nyugati államoknak, különösen Franciaországnak a (közel-keleti) térséggel kapcsolatos elhibázott politikája hozzájárult a terrorizmus terjedéséhez.”

A francia küldöttséget Thierry Mariani republikánus ellenzéki képviselő vezette. Aszad ez alkalomból különös hangsúlyt helyezett Párizs magatartására, amely szerinte „komolytalan” ebben a kérdésben. „Mi készen állunk harcolni a terrorizmus ellen azokkal, akik valóban akarják ezt a küzdelmet” – mondta a szíriai elnök, aki szerint ugyanis a terrorizmus ellen aligha lehet csupán nyilatkozatokkal fellépni.

Aszad kifejtette: a terrorizmus ma nem ismer országhatárokat. A párizsi merényleteket nem lehet különválasztani más hasonló eseményektől – mondta -, például a két nappal ezelőtt Bejrútban elkövetett kettős öngyilkos merénylettől (a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet fellegvárában 44 halálos áldozatot követelt az akció), vagy attól, ami hosszú ideje Szíriában történik. „Franciaország tegnap saját bőrén érezhette azt, amit mi Szíriában immár öt év óta élünk át” – tette hozzá.

Azonosították az egyik elkövetőt

Ujjlenyomat alapján azonosították a nyomozó hatóságok a péntek éjjeli párizsi merényletek egyik elkövetőjét, egy fiatal francia férfit, aki az Europe 1 rádió szombati jelentése szerint a Párizstól mintegy 35 kilométerre lévő Courcouronnes-ba való.

A rendőrség nyilvántartásában szereplő ujjlenyomatok alapján megállapították, hogy olyan személyről van szó, aki már korábbról is ismert volt a hatóságok előtt nemzetközi terrorista tevékenységben való részvétele miatt. A nyomozás első eredményei szerint egyike volt annak a négy merénylőnek, aki a Bataclanban végrehajtott akció során vesztette életét. Ezen a helyen követték el a legbrutálisabb támadást, a koncertteremben túszejtés és túszszabadító akció is volt, ott a halálos áldozatok száma meghaladta a százat.

Őrizetbe vettek egy gyanúsan viselkedő személyt a londoni Gatwick repülőtéren

Őrizetbe vettek szombaton egy gyanúsan viselkedő embert a második legnagyobb londoni repülőtéren, a brit fővárostól délre fekvő Gatwicken, amelynek egyik terminálját teljesen kiürítették és a környező utakat is lezárták.

A rendőrségi beszámoló szerint az őrizetbe vett személy „gyanús tárgyat hagyott hátra” az északi terminálon. A tárgyat a hadsereg tűzszerészei vizsgálják.

A területileg illetékes Sussex megyei rendőrség közleménye szerint az előző napi párizsi merényletsorozat nyomán minden ilyen incidenst „fokozott odafigyeléssel és a lehető legkomolyabban kell kezelni”.

A repülőtér szóvivője közölte, hogy azokat a járatokat, amelyek a menetrend szerint Gatwick északi termináljára érkeznének, átirányítják a déli terminálra.

Az intézkedés az easyJet légitársaság Budapestről Gatwickre tartó szombat délutáni járatát is érinti, amely a menetrend szerint az északi terminálra érkezne.

A járat érkezése a Gatwick tájékoztatórendszere szerint félórás késéssel várható.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »