Menekültválság: nem csökken a feszültség

  • Továbbra is feszült a viszony Zágráb és Ljubljana között, a horvát-szlovén határszakaszon felhúzott szlovén drótkerítés miatt.
  • A horvát közszolgálati rádió jelentése szerint már tíz kilométer hosszú a műszaki akadály.
  • Horvátország azzal vádolja Szlovéniát: azért épít kerítést, hogy kivédje a belpolitikai támadásokat.
  • Ljubljana viszont azzal magyarázta lépését, hogy egy nagyobb menekültáradatnál Horvátország ismét a zöldhatár felé irányíthatná a migránsokat.

Továbbra is feszült a viszony Zágráb és Ljubljana között, a horvát-szlovén határszakaszon felhúzott szlovén drótkerítés miatt – közölte a két ország sajtója pénteken, a horvát közszolgálati rádió jelentése szerint már tíz kilométer hosszú a műszaki akadály.

Horvátország azzal vádolja Szlovéniát: azért épít kerítést, hogy kivédje a belpolitikai támadásokat, így azt a vádat, miszerint nem tesz eleget határainak védelmében. Ljubljana viszont azzal magyarázta lépését, hogy egy nagyobb menekültáradatnál Horvátország ismét a zöldhatár felé irányíthatná a migránsokat.

Miro Cerar szlovén miniszterelnök szerint a tőlük délre eső országok egyike sem – köztük Horvátország sem – tartotta be a nyugat-balkáni migrációs útvonalon érintett országok között született megállapodást, és nem lassította a migránsok áradatát.

A kormányfő mindazonáltal úgy véli: túlzott volt Horvátország reakciója a kerítésépítésre, hisz Szlovénia a határzár ellenére is fogadja területére a Horvátországból érkező menedékkérőket.

Ranko Ostojic horvát ügyvivő belügyminiszter pénteken Bródban (Slavonski Brod) megtartott sajtótájékoztatóján visszautasította Cerar azon vádjait, hogy Zágráb nem tartaná be a brüsszeli migrációs csúcson vállaltakat.

„Minden menekült szállításáról folyamatosan egyeztetünk a szlovén hatóságokkal, és előre bejelentjük érkezésüket” – mondta.

Hozzátette: Ljubljana egyébként sem tudja drótkerítéssel, és főleg nem katonákkal lefedni Horvátországgal közös, 670 kilométer hosszú határszakaszát. A miniszter szerint a drótkerítés provokáció, amelyre Zágráb nem fog úgy válaszolni, hogy azzal incidenst okozzon.

Ostojic az osztrák bejelentésre is reagált, miszerint Ausztria négy kilométeres kerítést épít Spielfeldnél, Szlovéniával közös határán. A miniszter megismételte korábbi nyilatkozatát, amely szerint minden határzár bejelentése ellentétes hatást vált ki, és felgyorsítja a menekültáradatot.

Hozzátette: a várakozásokkal ellentétben Horvátországba csütörtökön is sok, közel tízezer migráns érkezett. Azt, hogy nem csökkent a Közel-Keletről érkező bevándorlók száma, azzal indokolta, hogy a migránsok új útvonalon, Bulgárián keresztül indultak el Nyugat-Európa felé.

Bostjan Sefic, a szlovén belügyminisztérium államtitkára pénteki ljubljanai sajtótájékoztatóján arról tájékoztatott, hogy egy újabb nehéz napon vannak túl. A horvát-szlovén határt csütörtökön 10 ezer migráns lépte át – mondta.

„Az október közepe óta nyilvántartásba vett, az országon áthaladó illegális bevándorlók száma órákon belül eléri a 200 ezer főt” – hangsúlyozta, majd hozzáfűzte, hogy a migránsok fele férfi, a másik fele nő és gyermek.

Sefic arról is beszélt, hogy naponta átlagosan 160 önkéntes segít a menedékkérők ellátásában, továbbá ezer rendőr van szolgálatban – közöttük több százan más uniós országokból -, valamint közel ötszáz katona, akik segítik a rendőrök munkáját.

A horvát közszolgálati rádió pénteken azt jelentette, hogy a két ország határán már tíz kilométer hosszú a drótkerítés.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »