Lemond Victor Ponta román miniszterelnök

  • A nap folyamán lemond tisztségéről Victor Ponta román kormányfő – közölte Liviu Dragnea, a Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke
  • Ponta röviddel a bejelentés után maga is megerősítette lemondási szándékát
  • A román miniszterelnök magára vállalta a bukaresti diszkótragédiáért a felelősséget
  • Kelemen Hunor már a liberálisokkal képzelné el az új koalíciót
  • Az új miniszterelnököt Klaus Johannis államfő nevezheti ki, aki akár az ellenzék soraiból is választhat

Ponta: vállalom a felelősséget a tragédiáért

A kormányfő távozását szerdán délelőtt előbb Liviu Dragnea, a kormányzó Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke jelentette be, negyed órával később pedig Ponta is megerősítette. A kedd esti tüntetésre utalva kijelentette: nem hagyhatta figyelmen kívül a változásra irányuló társadalmi igényt. „Nem hagyom, hogy a bukaresti tragédia felelőssége csak a helyi önkormányzatot és a különböző hatóságokat terhelje. Magamra vállalom ezt a felelősséget” – jelentette ki a miniszterelnök.

Victor Ponta úgy fogalmazott: reméli, hogy lemondása elégtételt jelent a kedd esti tüntetések résztvevőinek, és Románia racionális megoldásokat tud majd keresni a problémáira. 

Mint ismert, az új kormányfőt a pártok konzultálása után az államfő nevezi ki. Az alkotmány felhatalmazza arra Klaus Johannist, hogy akár az ellenzéki soraiból válassza ki jelöltjét. Az új miniszterelnök kormányát a parlamentnek is meg kell szavaznia.

„Mindig vállaltam a harcot a politikai ellenfelekkel, de nem akarok szembeszállni a változást igénylő emberekkel. Nagy hiba volna, és valamennyien megszenvednénk” – szögezte le a Victoria-palotában tett rövid bejelentésében a miniszterelnök.  

Ponta ezzel arra utalt, hogy kedden este Bukarestben mintegy 25 ezren, az ország többi nagyvárosában pedig több ezren követelték a kormány, valamint a főváros 4. kerülete polgármesterének távozását a több mint harminc halálos áldozatot és mintegy kétszáz sebesültet követelő múlt pénteki tömegszerencsétlenség miatt. Ponta jelezte, hozzá hasonlóan a teljes kabinet távozik hivatalából.

Victor Ponta elmondta azt is: megérti a társadalom „legitim haragját”, arra figyelmeztetett ugyanakkor, hiba lenne, ha egyesek politikai és hatalmi játszmák érdekében kihasználnák az emberek szenvedését. Ponta ezzel burkoltan arra utalhatott, hogy nem ért egyet a korábban általa vezetett PSD követelésével, miszerint a népharag hatására távoznia kell tisztségéből.  

Ezt megelőzően Liviu Dragnea azzal indokolta a miniszterelnök távozását, hogy a PSD koalíciós partnerei közül a Románia Haladásáért Országos Szövetség (UNPR) nem akarta vállalni a felelősséget a klubban bekövetkezett tűzvészért.

A PSD elnöke Cristian Popescu Piedone, a 4. kerület UNPR-s polgármesterére utalt, akit rengeteg bírálat ért a klubtragédia óta amiatt, hogy az önkormányzat úgy adott engedélyt a Colectiv klub működésére, hogy nem ellenőrizte, tiszteletben tartják-e a tűzvédelmi szabályokat. Az elöljáró szerdán szintén bejelentette lemondását, mondván, vállalja a morális felelősséget a tragédiáért, a büntetőjogi kérdőrevonás pedig az igazságszolgáltatás feladata.

„A PSD októberben rendezett kongresszusán úgy határozott, hogy szakít a múlttal, a régi típusú politizálással. Miután eldöntöttük, hogy az emberekért politizálunk, nem lehetünk süketek és vakok, amikor ezek az emberek az utcán adnak hangot elégedetlenségüknek” – jelentette ki Dragnea.

Hozzátette, a kormánykoalíciót alkotó pártok vezetői szerdán délután ülnek tárgyalóasztalhoz megvitatni a további lépéseket. Sajtóértesülések szerint a PSD nem kíván többé együtt kormányozni az UNPR-vel, és megtörténhet, hogy a szociáldemokraták megkörnyékezik az RMDSZ-t a parlamenti többség biztosítása érdekében.

RMDSZ: nem zárjuk ki a kormányra lépést

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke közölte: a szövetség nem zárja ki, hogy ismét kormányra lépjen, ha felkérést kap erre. „Teljesen normális gesztus volt, két hete még lettek volna más lehetőségek, de ma már nem. Azóta túl sok hibát követtek el. Sürgősen egyeztetéseket kell kezdeni a Cotroceni-palotában, várjuk Johannis államfő meghívását” – szögezte le.

Kelemen szerint négy lehetőség van: a jelenlegi koalíció továbbmegy más kormányfővel – ezt azonban nem tartaná jónak –, új koalíció alakul a jelenlegi ellenzékből, akár kisebbségi kormánnyal, szakértői kormány jön létre, amely előkészíti a jövő évi választásokat, illetve végső esetben a parlament feloszlatása.

„Az elsőn kívül az RMDSZ szempontjából az összes többi változat támogatható” – szögezte le Kelemen. „A legfontosabb, hogy minél hamarabb felálljon az új kormány, amely kidolgozza a jövő évi költségvetést” – mutatott rá. Hozzátette: a szövetség számára nem minden áron követendő cél a kormányszereplés. Arra a kérdésre, hogy a kormányzó PSD és az ellenzéki PNL közül melyiknek válaszolna hamarabb, csak annyit mondott: „Ellenzékben vagyunk.”

Krónika.ro / Maszol.ro

Friss hírek