Kiújuló harcok Jeruzsálemben

Kiújultak a harcok a palesztin felkelők és az izraeli rendőrség között a jeruzsálemi Templom-hegyen. Az izraeli rendőrség nem tudja tartósan helyreállítani az Óváros békéjét immár két hete. Két Szíriából kilőtt rakéta is becsapódott az izraeli Golán-fennsíkon.

Vasárnap reggel a Szukkót zsidó ünnepet megelőző napon és a muszlim Íd al-Adhá ünnepének utolsó napján az izraeli biztonsági erők tömegoszlatást hajtottak végre a követ, gyújtóbombát és petárdákat dobáló, álarcot viselő palesztin felkelőkkel szemben a jeruzsálemi al-Aksza mecsetnél. A fiatal palesztin lázadók eltorlaszolták a mecset ajtaját, az épületben felhalmozták a köveket és a lövedékeket és esernyőkkel védték magukat az izraeli rendőröktől. Kisebb tűz is keletkezett a mecset előtt. Meg akarták védeni ilyenformán az iszlám harmadik legszentebb helyét a nagy számú zsidó látogatótól a nyolc napos Szukkót ünnepe alatt. Hétfőn hasonló forgatókönyv szerint folytatódtak az erőszakos események az al-Aksza mecsetnél.

Valószínűleg amiatt törtek ki újult erővel a harcok a jeruzsálemi óvárosban, mert zsidó szélsőjobboldali csoportosulások azt tervezték, hogy megjelennek vasárnap a Templom-hegyen. A hét utolsó napján a muszlim ünnepre való tekintettel az izraeli rendőrség korhatár nélkül beengedte a palesztin látogatókat a Templom-hegyre, amelyet a zsidó látogatók előtt bezárt. Ez vezetett oda, hogy álarcot viselő palesztin fiatal férfiak bejutottak az al-Aksza mecset épületébe és imádkozás helyett a rendőrséget támadták meg.

Az izraeli rendőrség közleménye szerint „kudarcot vallottak a nyugalom és biztonság párbeszéd útján történő helyreállításában, beleértve a muszlim vakfot is, amely a területet ellenőrzi. Így nem maradt más lehetőség, mint a veszélyes fegyverek elkobzása, amelyekkel a látogatók és a rendőrség életét veszélyeztethetik.” A jordán vezetésű vakf a mecsetben keletkezett négy tűzért az izraeli rendőrséget okolta. A palesztin Vörös Félhold szervezet szerint huszonketten sebesültek meg a harcokban, három személyt gumilövedék sebesített meg és kórházi ápolásra szorulnak.

A palesztinok továbbra is azzal a súlyos váddal illetik a zsidó állam kormányát, hogy meg kívánja változtatni a jeruzsálemi szent helyekre vonatkozó érzékeny status quot, amely szerint zsidók csak látogatást tehetnek oda, de nem imádkozhatnak a Templom-hegyen. Az izraeli rendőrséget támadó palesztin fiatalokat emellett az is zavarja, hogy megnövekedett a zsidó látogatók száma a Templom-hegyen, amely tendencia várhatóan tovább tart a Szukkót idején. Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök szerint éppen a palesztinok rúgják fel a status quot azzal, hogy gyújtóbombákat csempésznek az al-Aksza mecsetbe. Az izraeli rendőrség megerősített erőkkel védi a jeruzsálemi óvárost és Kelet-Jeruzsálemet a zsidó ünnepek alatt.

A jeruzsálemi zavargások mellett az izraeli Golán-fennsíkra becsapódott két Szíriából indított rakéta is. Az Izraeli Védelmi Erők szóvivője megerősítette, hogy Izrael válaszul két tüzérségi támadást hajtott végre Szíria területén. A szóvivő szerint „a szíriai hadsereg felelős minden Szíria területéről kiinduló támadásért és az Izraeli Védelmi Erők nem fogják megengedni Izrael szuverenitásának és állampolgárainak megsértését.” A Golán-fennsík évek óta szenved a szíriai háború tovagyűrűző hatásai miatt, a szíriai harcokban kilőtt lövedékek sokszor Izrael területén landolnak.

Izrael a szíriai polgárháborúból eddig igyekezett kimaradni, mivel minden harcoló felet ellenségének tekint. Mindössze két esetben avatkozik be a zsidó állam Szíriában: az egyik eset, ha katonai támadás éri Izrael területét, a másik pedig, ha a Hezbollah terrorszervezet modern fegyverekkel erősíti meg az Aszad szíriai elnök vezette erőket, amely később katonai fenyegetést jelenthet a zsidó államra nézve Libanon területéről. Izrael kormányának komoly fejtörést okozott a növekvő orosz katonai részvétel a szíriai háborúban, hiszen Oroszország Aszad elnök mellett lépett be a konfliktusba, amely orosz-izraeli érdekellentéthez vezethet. Izraelnek kínosan vigyáznia kell, hogy ha megtorlásképpen rakétatámadást hajt végre Szíriában, akkor ne találjon el orosz katonákat, illetve fordítva, Oroszországnak is ügyelnie kell arra, hogy a Golán-fennsíkot elkerülje a támadásainak hatása. A zsidó állam biztonsági helyzete nagymértékben romlott az utóbbi hetekben: kívülről a szíriai háború, belülről a palesztin felkelés jelent komoly és azonnali fenyegetést.

Bihari Anna

Friss hírek