Rio de Janeiróban betiltják az Ubert

A jövő nyáron megrendezésre kerülő Olimpiai Játékok székhelyéül szolgáló Rio de Janeiro az első város, amely betiltja egy olyan mobil alkalmazást használatát, mint az Uber, amely arra szolgál, hogy alternatívát találjunk a taxizásra és járműveket keressünk a segítségével, így megkönnyítve az utazást a városban.

Azok a vezetők, akik megszegik a tiltó intézkedést, akár ötszáz dollár összegű pénzbüntetéssel sújthatók. „Ez egy szomorú nap Rio számára” – nyilatkozta az Uber. „Azért, hogy elcsendesítse a taxitulajdonosokat a városban, a polgármester egy teljesen alkotmányellenes törvényt fogadott el, amelyben megtiltotta a technológiai vívmányok használatát, és megfosztotta Rio lakosságát a közlekedésmód megválasztásának lehetőségétől” – tette hozzá a vállalat szóvivője, valamint elmondta, hogy keresik annak lehetőségét, hogy jogi útra tereljék az ügyet.

Brazília legnagyobb városában, Sao Paulóban is előterjesztették az Uber betiltását célzó törvénytervezetet, a város polgármestere, Fernando Haddad azonban még nem hozott döntést ez ügyben. Elmondta, hogy nem csak az Uberről van szó, hanem arról, hogy ezeket az új technológiákat valamilyen formában a törvényi szabályozás keretei közé tereljék.

A múlt évben megrendezettfutballvébéóta egyre növekedett az Uber-használók száma: autóik sokkal tisztábbak és újabbak, mint a hagyományos taxik a városban, viszont – a taxisofőrökkel ellentétben – nem fizetnek adót, nem kapnak ellenőrzéseket, és nem kell különböző dokumentumokat beszerezniük a működésükhöz.

Gál Jolán

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »