Újabb hatalmas tábor létesült a szerb-macedón határon

Úgy tűnik, minden eddig foganatosított intézkedés teljes mértékben hasztalannak bizonyul az Európa számára a második világháború óta megtapasztalt legnagyobb népvándorlás megállítása, de még csak minimális csillapítása érdekében is, amelyre különösen élesen mutattak rá a hétvége eseményei Görögország és Macedónia határvidékén. Rendkívül nagy nyomás alá került hazánkon, továbbá a már említett két országon kívül ugyanakkor nem szabad elfeledkeznünk Szerbiáról sem, amelynek bevallottan tranzitország szerepe ellenére szintén apokaliptikus állapotokkal kell megküzdenie nap mint nap, és nem pusztán csak déli határai mentén.

A BalkanInsight.com hírportál értesülései szerint a belgrádi kabinet újabb átmeneti menekülttábor létrehozásáról döntött, válaszul a múlt hét második felében az országot elérő hatalmas embertömegre. Első lakói pedig a vasárnapi nap folyamán már el is foglalhatták ideiglenes szálláshelyüket. A Macedóniával közös határszakasztól nem messze, a Preševo városának közelében fekvő Miratovac település befogadóállomása a közelben lévő, egy egykori dohányfeldolgozó üzem területén még július 8-án létesített központot lesz hivatott tehermentesíteni, amelyben a helyi Vöröskereszt és a kormányzat adatai szerint is már mintegy ötezer ember zsúfolódott össze.

A szintén a térségbe érkező Bratislav Gašić szerb védelmi miniszter sajtóérdeklődésre elmondta, hogy információik alapján az elmúlt 24 óra után még hasonlóan elképesztő méretű áradatra számítanak a következő két napban is, amely már így is hatalmas megterhelést jelent Szerbia központi költségvetése számára. A migránsok alapvető szükségleteinek kielégítése ugyanis naponta 15 000 eurójába kerül az államkasszának. A tárcavezető reményét fejezte ki az Európai Unióból érkező jövőbeli támogatások növekedését illetően is, mivel meglátása szerint eleddig országa a térségből a leghumánusabb módon bánt a területére illegálisan belépőkkel szemben, amit a máshol oly gyakori összetűzések, konfliktusok elmaradása is ékesen bizonyít.

A Vöröskereszt preševói kirendeltségének óvatos becslései szerint csak augusztus 23-án, vasárnap körülbelül 8 000 ember jelentkezett be az újonnan létesített különleges zónába, ahol élelem és víz mellett orvosi ellátás is jár nekik. Legtöbbjük ugyanakkor nem igazán hajlandó hosszasan időzni a Balkánon, az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) által biztosított autóbuszokon nemsokára döntő hányaduk már Belgrád felé tart, következő célpontként Magyarország és az EU más tagállamai lebegvén lelki szemeik előtt. Ennek eredményeképpen a szerb főváros legtöbb közparkjára akár már most ki lehetne nyugodt szívvel tenni a „megtelt” táblát, katasztrofális közegészségügyi viszonyokat hátrahagyva ezzel a helybéli lakosok számára.

Aleksandar Vučić szerb kormányfő még múlt heti, menekültek közötti tájékozódó körútján tett ígéretet egy belgrádi tranzitzóna kialakítására a súlyos köztisztasági állapotok mielőbbi enyhítése érdekében, az eddigi infrastruktúra helytállása ugyanakkor könnyen kevésnek bizonyulhat a következő napok, hetek során. Hiába vezetett be ugyanis szükségállapotot a macedón kormány az ország déli végein még csütörtökön, több száz elkeseredett és mindenre elszánt, nagy többségében Szíriából érkező migráns áttörte a rendvédelmi erők által emelt barikádot, azóta pedig ezek nagy része már vonaton vagy buszon el is hagyta Macedóniát.

A főbiztosság (UNHCR) a térségbeli áldatlan állapotokról készült jelentésében külön igyekszik kihangsúlyozni, hogy a közeljövőben Görögországra, Macedóniára és Szerbiára minden eddiginél nagyobb migrációs nyomás nehezedhet, éppen ezért nemcsak Athénnek és Szkopjénak, de Brüsszelnek is növelnie kell erőfeszítéseit a menekültek számára minél élhetőbb körülmények megteremtésére a menekülttáborok területén.

Kaszás Gábor

Friss hírek