Rohani: Irán védelmi stratégiája „elrettentő és védelmi jellegű”

Irán célja a növekedés, a bizalomépítés, illetve a más államokkal való „détente” megteremtése. Az iráni elnök szerint a jelenlegi védelmi stratégia ennek tökéletesen megfelel, az nem agresszív jellegű.

Hasszán Rohani iráni elnök a Nemzeti Védelmi Ipari Nap alkalmából tartott beszédében hangsúlyozta, hogy Irán védelmi stratégiája, illetve védelmi ipara összhangban áll az ország növekedést, bizalomépítést és a nemzetközi közösséggel való kapcsolatok enyhülését célzó politikájával, olvasható az IRNA iráni hírügynökség portálján.

Rohani elmondta, „Csak akkor tudunk másokkal konstruktívan és jó pozícióból tárgyalni, ha erősek vagyunk.” Hozzátette, Irán védelmi ipara az ország területének, érdekeinek és lakosságának védelmét szolgálja, az Iszlám Köztársaságnak soha nem állt szándékában más országok elleni agresszió. „Minket nem az agresszió vezérel. Irán már bizonyította, hogy a kultúra és az emberszeretet pártfogója”, mondta.

A 2013 óta az Iráni Iszlám Köztársaság elnöki posztját betöltő Hasszán Rohani elmondta, hogy az elrettentés gyakorlása nem csak védelmi és katonai hatalmi képességekkel lehetséges, hanem kulturális, tudományos, politikai és gazdasági elemei is vannak. 

A nagyhatalmakkal kötött nukleáris megállapodásra reagálva az elnök elmondta, hogy az „egy példátlan esemény és egy győztes megállapodás, amely mindenkinek a javára válik.” Hozzátette: „Egy illegitim rezsimen és néhány amerikai képviselőn kívül, száztizenkilenc állam támogatja a megállapodást.”

Rohani úgy érvelt, hogy „amennyiben az Iráni Iszlám Köztársaság célja tömegpusztító fegyver előállítása lenne, akkor ez az egyezmény nem kedvezne számára. Amennyiben Irán atombombát kívánna gyártani, ez a nukleáris megállapodás egy rossz megállapodás lenne. De mivel mi nem ártatlan embereket életét akarjuk megnehezíteni és a logikát, bölcsességet, vallást és a Legfőbb Vezető irányelveit követjük, illetve szándékunk kizárólag a polgári célú nukleáris energia felhasználása, ezért ez egy rendkívül jó megállapodás.”

Az iráni elnök továbbá hangsúlyozta, hogy országa képességeinek megfelelően képes biztosítani a regionális stabilitást és ismét kifejezésre juttatta Irán elkötelezettségét a régió államaival egy, a terrorizmus ellen fellépő koalíció szervezése mellett.

Káply Mátyás

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »