Uruguay: általános sztrájk a béremelésért

Az utóbbi évek legnagyobb sztrájkja zajlott Uruguayban csütörtökön. A szakszervezetek béremelést követeltek annak érdekében, hogy a fizetések reálértéke megmaradjon a mostani magas infláció mellett. A megmozdulás eredményesnek bizonyult: pénteken sikerült megállapodniuk a feleknek a közszféra béreire vonatkozóan. A szakszervezeti szövetség a versenyszféra esetében is erre törekszik – számolt be az El Observador napilap.

A sztrájkot szervező PIT CNT (Plenario Intersindical de Trabajadores – Convención Nacional de Trabajadores) vezetője, Fernando Pereira az utóbbi tíz év legnagyobb szakszervezeti megmozdulásának nevezte a múlt csütörtöki sztrájkot, melyhez egymillió dolgozó csatlakozott. A tömegközlekedés szünetelt, csak néhány járat üzemelt. A boltok nagy része zárva tartott, a kórházakban csak a sürgős eseteket látták el. Egyes közintézményekben egész nap, máshol 11 és 15 óra között nem lehetett ügyet intézni. A köztévén szünetelt a műsorszolgáltatás.

A szakszervezeti szövetség azért hirdetett sztrájkot, mert a fizetések kormány által javasolt kiigazítása szerintük nem elegendő a bérek vásárlóerejének a fennmaradásához a jelenlegi gazdasági körülmények között. Az infláció magas: július hónapban 1,22 százalékpontos volt a növekedés, az előző év azonos időszakához képest pedig több mint 9%-os. Az áremelkedés a dollár erősödésének tudható be, ami megdrágította az importot. Daniel Astori gazdasági- és pénzügyminiszter ezzel kapcsolatban elmondta, hogy a kormány küzdeni fog az infláció ellen: két hónapra befagyasztják több alapvető fogyasztási cikk árát, valamint a monetáris és fiskális politikán keresztül igyekeznek megfékezni a további áremelkedést.

A legutóbbi bértárgyalások feszült hangulata enyhült azután, hogy a közszféra képviselőivel tartott pénteki egyeztetésen sikerült a feleknek egyezségre jutniuk. A kormány javaslata alapján – mellyel a szakszervezeti képviselők egyetértettek – a közalkalmazottak bérét az infláció átlagos célértékével (5 százalék) összhangban igazítják ki – áll az El Observador cikkében. Az oktatási és az egészségügyi dolgozók szakszervezetei további sztrájkokat helyeztek kilátásba: a középiskolai tanárok érdekképviseleti szerve, a Fenapes (Federación de Enseñanza Secundaria) kétnapos sztrájkot fog tartani augusztus 12-én és 13-án.

A magánszektor béreit illetően még nem született megállapodás. A kormány a júniusban tartott bértárgyaláson ismertette a magánszféra fizetéseinek tervezett kiigazítását. Az egyes szektorok eltéréseit figyelembe véve három csoportba sorolták az ágazatokat (dinamikus, közepes és problémákkal küzdő), és eszerint határozták meg a kiigazítás mértékét az elkövetkező évekre. Az eddigi egy év helyett kétévente korrigálnák a béreket. Ez utóbbi kapcsán a szakszervezetek attól tartanak, hogy a kitolt határidő miatt a bérek veszítenek a reálértékükből. Pereira kijelentette, hogy nem fognak ilyen feltételeket tartalmazó megállapodást aláírni. A csütörtöki kormányülést követően a gazdasági miniszter azonban közölte, hogy a kormány tartja magát a korábban meghatározott elképzelésekhez.

Az elkövetkező öt év költségvetésének tervezetét augusztus végéig kell elkészítenie a kormányzatnak, utána megkezdődik a róla szóló parlamenti vita az Országgyűlés két házában. Várhatóan csökkennek majd a kormányzati beruházások.

Metzger Dóra

Friss hírek