Izrael példát statuál a zsidó szélsőségesekkel szemben

Izrael letartóztatás alá helyezett hét gyanúsított zsidó fegyverest és vádemelés nélkül bebörtönzött két zsidó szélsőségest a Nyugati Parton. Izrael keményen fellép a zsidó szélsőségesekkel szemben a palesztin Dawabsheh család otthona elleni júliusi terrortámadást követően.

Az izraeli rendőrség rajtaütéseket hajtott végre a Nyugati Parton és adminisztratatív őrizetbe helyezett két zsidó fegyverest egy illegális zsidó telepen, hogy visszaszorítsa a zsidó szélsőségességet Ciszjordániában. Júliusban egy tizennyolc hónapos palesztin gyermek vesztette életét a családja háza ellen irányuló gyújtogatásban Duma faluban. A gyermek édesapja vasárnap halt meg, míg édesanyja és ötéves bátyja válságos állapotban van. A család házának falán héberül a következő feliratot is felfestették a zsidó támadók: „bosszú”.

Móse Jaalon izraeli védelmi miniszter arról tájékoztatott, hogy adminisztratív őrizetbe helyezték vasárnap Meir Ettinger és Evyatar Slonim zsidó szélsőjobboldali gyanúsítottakat, akik így akár fél évig is őrizetben maradhatnak vádemelés vagy bírósági ítélet nélkül, mely intézkedés korlátlanul meghosszabbítható. Egy másik izraeli szélsőségest, Mordechai Mayert előző héten vették adminisztratív őrizetbe.

Izrael eddig palesztin terrorista csoportok tagjai ellen alkalmazta az emberi jogi szervezetek által élesen bírált adminisztratív őrizetet, de a múlt héten úgy határozott, hogy az erősődő zsidó szélsőségesség ellen is beveti a palesztinokkal szemben már sikeresen alkalmazott drákói eszközt.

A Shin Bet izraeli biztonsági szolgálat azzal vádolta meg Ettingert, hogy támadásokra uszított palesztin tulajdonú és keresztény szent helyek ellen, köztük egy Galileai-tenger mellett fekvő, újszövetségi történetről nevezetes templom ellen is.

Kiújulni látszik az erőszak az izraeli-palesztin konfliktusban: a palesztinok teljes mértékben Izraelt tartják felelősnek a történtekért, amely régóta támogatásáról biztosította a zsidó telepeseket. A zsidó telepesek így nem riadtak vissza a palesztinok ellen elkövetett erőszaktól sem. Izrael viszont nem a zsidó telepeseket tartja felelősnek az erőszakért, és mivel a zsidó szélsőségesek terrortámadásaikkal súlyosan rontják Izrael nemzetközi megítélését is, a zsidó állam kormánya határozottan fellép a zsidó szélsőségesekkel szemben. A zsidó radikálisok támadásai a palesztin szélsőségeseket is erőszak alkalmazására ösztönözhetik, ami az erőszak végeláthatatlan fokozódásához vezethet.

Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök azonnal terrorcselekménynek minősítette a palesztin család ellen júliusban elkövetett erőszakos cselekményeket, és azt nyilatkozta, hogy mindent megtesznek az elkövetők kézre kerítéséért. Mahmúd Abbász palesztin elnök háborús és emberiség elleni bűncselekménynek tartja a terrortámadást. Abbász szerint ez a támadás hozzáadódik a zsidó telepesek által palesztinok ellen korábban elkövetett erőszakos cselekményekhez. Ezek „a bűncselekmények valójában az izraeli kormány által elkövetett bűnök, mivel Izrael ösztönzi a legális és illegális zsidó telepek építését a palesztin területeken és felbátorítja a zsidó telepeseket a palesztinok megtámadására”, nyilatkozta a palesztin elnök.

Az izraeli szélsőségesek rendszerint megtorlásképpen követnek el vandál és gyújtogató cselekményeket a Nyugati Parton, amikor az izraeli kormány a zsidó telepesek ellenében hoz intézkedéseket (pl. illegálisan épített telepek ellen lép fel) vagy amikor a palesztin erőszakra adnak választ. A palesztin fél szerint a zsidó telepek képezik a legnagyobb akadályát annak, hogy egybefüggő területen létrehozhassák saját államukat a Nyugati Parton és Kelet-Jeruzsálemben.

A zsidó telepesek és a palesztin lakosság között gyakran felerősödik a konfliktus a Nyugati Parton. A zsidó telepeket 1967 után, a Nyugati Part és Kelet-Jeruzsálem izraeli megszállását követően hozták létre, s jelenleg ötszázezer zsidó telepes él több, mint száz telepen. A nemzetközi jog szerint illegálisnak minősülő zsidó telepek építését az izraeli kormány ösztönzi.

Izrael létfontosságú érdeke a zsidó szélsőségesség erősödésének megállítása, így minden bizonnyal példát fog statuálni a dumai palesztin család elleni terrortámadás elkövetőivel szemben, s minden erejével a potenciális zsidó terroristák felkutatásával és  adminisztratív őrizetbe helyezésével próbálja elejét venni a jövőbeni kegyetlen támadásoknak.

Bihari Anna

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »