Vitatott nukleáris megállapodás: Izrael súlyos árat fizethet

Izrael súlyos árat fizetne, ha a Kongresszus elutasítaná az Iránnal kötött nukleáris megállapodást – figyelmeztetett Barack Obama amerikai elnök kedden huszonkét amerikai zsidó szervezet vezetőjével a Fehér Házban folytatott megbeszélését követően.

Barack Obama amerikai elnök szerint történelmi hiba lenne az Irán és a hatok – az ENSZ BT öt állandó tagja és Németország – közötti tárgyalások végén elért kompromisszum elvetése az amerikai Kongresszusban. „Ha az Egyesült Államok emiatt Teherán megtámadására kényszerülne, azt a Hezbollah rakétazáporral torolná meg Tel Avivban”, nyilatkozta Obama.

„Izrael fizetné meg az árát az amerikai katonai támadásnak”, mutatott rá az amerikai elnök. Obama felhívta az amerikai zsidó szervezetek figyelmét, hogy amennyiben a Kongresszus a megállapodás ellen szavaz, Irán kihátrálhat abból, és az Iránnal kötött alku ellenzői részéről nagy nyomás fog rá nehezedni, hogy katonai csapást mérjen Teheránra.

„Az iráni nukleáris létesítmények elleni amerikai katonai akció nem azt fogja eredményezni, hogy Irán háborúba kezd az Egyesült Államok ellen. Irán védelmi költségvetése tizenöt milliárd dollár, míg az Egyesült Államoké hatszáz milliárd dollár. Így Irán csak aszimmetrikusan válaszolhatna a terrorizmus támogatásának megnövelésével. Hezbollah-rakéták fognak záporozni Tel Avivra”, érvelt tovább az amerikai elnök. Véleménye szerint Irán nem támadná meg közvetlenül az Egyesült Államokat, hanem amerikai célpontokat támadna világszerte és ellenséges csoportosulásokat támogatna Izrael határain.

A republikánus többségű amerikai Képviselőház szeptemberben szavazhat a július 14-én Iránnal aláírt megállapodás elfogadásáról. Míg az amerikai elnök a nukleáris megállapodás elfogadása mellett kampányol, addig az izraeli miniszterelnök annak elutasítása mellett emelt szót.

Kedden Benjamin Netanjahu izraeli miniszterelnök videóüzenetben kérte az amerikai zsidókat, hogy nyíltan szálljanak szembe az Iránnal kötött alkuval, amelyet érdemei alapján, elfogultság nélkül ítéljenek meg. A zsidó állam kormányfője visszautasította a vádakat, hogy háborúra törekedne Iránnal, de szerinte ez az alku nem szünteti meg a perzsa állam atomprogramját és nem járul hozzá a békéhez. Emiatt a július 14-én Bécsben elért kompromisszum alternatívája nem a háború, hanem egy új megállapodás. Netanjahu szerint amennyiben az amerikai Kongresszus elutasítaná az Iránnal kötött nukleáris alkut, az irániak visszaülnének a tárgyalóasztalhoz, mert szükségük van erre a megállapodásra.

A Fehér Ház, kiemelkedő republikánus képviselők, az amerikai Izrael-barát AIPAC lobbi és Ron Dermer, a zsidó állam washingtoni nagykövete is nagy nyomást gyakorol azokra a demokrata párti képviselőkre, akik még nem döntötték el, hogy szeptemberben hogyan szavaznak.

Obama elnök megvétózhatja a Kongresszus elutasító döntését, amelyet az ellenzők tábora csak akkor tud „hatástalanítani”, ha tizenhárom demokrata szenátor és negyvennégy demokrata képviselő csatlakozik a republikánus többséghez és az Iránnal elért kompromisszum ellen szavaz.

A perzsa állammal kötött nukleáris megállapodás mélyen megosztja az amerikai zsidóságot, és egy újabb komoly konfliktust eredményezett az amerikai elnök és az izraeli miniszterelnök között.

Bihari Anna

Friss hírek