A NATO főtitkára óva intette Ankarát a kurd békefolyamat kisiklatásától

A NATO főtitkára óva intette hétfőn Ankarát attól, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) állásai elleni légicsapásokkal veszélybe sodorja a török-kurd békefolyamatot.

Jens Stoltenberg a norvég NRK rádiónak adott interjúban arra reagálva fejtette ki álláspontját, hogy vasárnap este török harci repülőgépek sajtójelentések szerint a PKK törökországi kurd lázadószervezet észak-iraki állásait bombázták.

„Minden országnak joga van az önvédelemhez. Törökországnak joga van megvédenie magát a terrortámadásoktól, ugyanakkor fontos, hogy az ezzel kapcsolatos intézkedések arányosak legyenek és feleslegesen ne járuljanak hozzá a konfliktus kiszélesedéséhez” – hangsúlyozta az észak-atlanti szövetség főtitkára.

Stoltenberg szerint egy terrorcselekmény nem vethet gátat azoknak az erőfeszítéseknek, amelyek a török kormány és a kurd gerillák közötti több évtizedes konfliktus békés és politikai megoldását célozzák.

A PKK észak-iraki állásai elleni állítólagos török légicsapásokat megelőzően a dél-törökországi Diyarbakir tartományban két török katona meghalt, négy másik pedig megsebesült egy pokolgépes támadásban, amely Ankara szerint a PKK műve volt.

Stoltenberg arról is beszélt hétfőn a BBC brit közszolgálati adónak adott telefonos interjújában, hogy Ankara elég erős ahhoz, hogy meglegyen komolyabb katonai segítség nélkül, és mint megjegyezte, eddig nem is érkezett ilyen jellegű kérés a NATO-hoz. A főtitkár ugyanakkor emlékeztetett arra, hogy az észak-atlanti szövetség már 2013 eleje óta állomásoztat Patriot rakétákat Törökország délkeleti részén, hozzájárulva ezzel az eurázsiai ország légvédelméhez.

Törökország vasárnap az utóbbi napok terrortámadásai miatt kialakult helyzet súlyosságára hivatkozva mindazonáltal kérte a NATO legfőbb politikai döntéshozó testülete, az Észak-Atlanti Tanács összehívását. A legsúlyosabb, múlt hétfői merényletben, Suruc városában 32-en haltak meg és több mint 100-an megsebesültek. Az Észak-Atlanti Tanács ülését, amelyen a 28 szövetséges tagállam nagykövetei vesznek majd részt, keddre hívta össze Stoltenberg. Törökország pénteken bekapcsolódott az Iszlám Állam (IÁ) nevű dzsihadista szervezet elleni, Washington vezette nemzetközi harcba Szíriában és Irakban. A török hadsereg az IÁ állásai mellett azonban a PKK táboraira is csapást mért.

Törökország tagadja, hogy a hadsereg támadta a szíriai kurd fegyvereseket

Ankarai kormányilletékesek tagadták hétfőn, hogy a török hadsereg az Iszlám Állam (IÁ) dzsihadista szervezet ellen harcoló Népvédelmi Egységek (YPG) nevű szíriai kurd szervezetnek egy észak-szíriai faluban kialakított állásait támadta.

A török külügyminisztérium egyik névtelenül nyilatkozó tisztségviselője leszögezte, hogy a hadsereg nem tett ilyet.

Egy másik, ugyancsak név nélkül nyilatkozó kormányilletékes úgy nyilatkozott, hogy a török hadsereg szíriai és iraki hadművelete nem irányul a szíriai kurd erők ellen, és vizsgálják az ezzel kapcsolatos állítások helytállóságát.

„A folyamatban lévő katonai művelet a török nemzetbiztonságot fenyegető veszélyek semlegesítését szolgálja, és továbbra is az Iszlám Államot, illetve Kurdisztáni Munkáspártot (PKK) veszi célba” – mondta az ankarai kormányilletékes. Hozzátette, hogy sem az YPG, sem más szervezetek nem szerepelnek a török hadsereg célpontjai között.

Az YPG és az Emberi Jogok Szíriai Megfigyelő Központja (OSDH) nevű emigráns szíriai szervezet közölte hétfőn, hogy török harckocsik lőtték a határon át az YPG állásait a török határhoz közeli Zor Maghar faluban, Aleppó tartományban. A legjelentősebb szíriai kurd fegyveres szervezet felszólította Ankarát, hogy vessen véget az „agressziónak”, és az IÁ ellen harcoljon.

Törökország sokáig huzakodott, majd péntek hajnalban, egy határ menti török városban elkövetett, 32 halálos áldozatot szedő  merénylet után kapcsolódott be az Iszlám Állam elleni, amerikaiak vezette nemzetközi hadjáratba Szíriában és Irakban. Engedélyezte továbbá incirliki támaszpontja használatát az IÁ ellen harcoló nemzetközi koalíciónak.

A török harci gépek hírügynökségi jelentések szerint légicsapásokat mértek a terrorcsoportnak tartott Kurdisztáni Munkáspárt törökországi kurd lázadószervezet észak-iraki kiképzőtáboraira is, de az IÁ ellen harcoló szíriai YPG állásait eddig nem támadták. Az YPG a legszervezettebb és leghatékonyabb fegyveres erő az IÁ elleni harcban, de Törökország nem nézi jó szemmel a sikereit, mivel a csoport kapcsolatban áll a PKK-val.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »