Harmincnyolcra nőtt a tunéziai merénylet halálos áldozatainak száma

Harmincnyolcra nőtt a két népszerű tunéziai vízparti üdülőkomplexum ellen pénteken elkövetett terrortámadás halálos áldozatainak száma az éjjel. Szombatra virradóra az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet vállalta magára az öldöklést.

A helyi hatóságok és magyar diplomácia tudomása szerint az áldozatok között nincs magyar.

Egy ellenőrizhetetlen Twitter-üzenetben az IÁ terrorista milícia támogatói közölték, hogy ők követték el a vérengzést. „A kalifátus egy katonája intézett támadást a prostitúció, az erkölcsi fertő és a hitetlenség förtelmes fészke ellen” – olvasható a bejegyzésben, amelynek hitelességét nem lehet ellenőrizni, de szövege hasonlít az IÁ korábbi közleményeihez.

A legújabb beszámolók szerint a merénylők gumicsónakon érkeztek az Imperial Marhaba és a Szoviva üdülők melletti strandra, egy napernyő alól Kalasnyikov gépkarabélyt húztak elő, és tüzet nyitottak a fövenyen pihenő turistákra. A parti lövöldözés után behatoltak az Imperial Marhabába, ahol folytatták a vérengzést.

Tunézia miniszterelnökének péntek éjjeli közlése szerint a halálos áldozatok többsége brit, a többi német, valamint belga, tunéziai, francia és más állampolgár. A teljes lista még nem ismeretes. A helyi áldozatok alacsonyabb száma szakértők szerint azzal magyarázható, hogy a muzulmán böjti hónap, a ramadán ideje alatt a muszlimok nem járnak strandra.

A biztonsági erők lelőtték a támadót.

A hatóságok bejelentették, hogy a héten bezárnak nyolcvan mecsetet, amelyben uszító szónokok rendszeresen erőszakra buzdítanak.

Bédzsi Káid esz-Szebszi tunéziai elnök a terrortámadással kapcsolatban pénteken kijelentette, hogy országa nem szállhat szembe egyedül a dzsihadista fenyegetéssel, globális fellépésre van szükség a terrorizmus ellen. „Ugyanezen a napon, ugyanebben az időben Franciaország és Kuvait is hasonló támadás célpontjává vált. Ez is azt bizonyítja, hogy globális stratégiára van szükség, és hogy a demokratikus országoknak egyesíteniük kell az erőiket” – mondta a támadás helyszínén tartott sajtótájékoztatóján.

Alexander Meleagrou-Hitchins terrorszakértő szerint a merénylet „a tunéziai gazdasági és politikai helyzet destabizálására irányuló kísérletként” is felfogható. A King’s College London brit egyetem radikalizmussal foglalkozó kutatóintézetének munkatársa szerint a támadás a külföldi turisták számának erős visszaeséséhez fog vezetni Tunéziában.

Áprilisban, a tuniszi Bardo Múzeum látogatói elleni merénylet után egy hónappal, 25,7 százalékkal kevesebb turista érkezett az észak-afrikai országba, mint egy évvel korábban. Az idegenforgalomból származó bevétel az ország bruttó hazai termékének (GDP) 7 százalékát teszi ki, a turizmus csaknem 400 ezer tunéziai munkahelyet biztosít.

Szakértő: az új típusú terrorizmusnak már nincsenek megfogható céljai

Az új típusú terrorizmusnak már nincsenek megfogható céljai, az egész nyugati civilizációt támadja – mondta Mátraházi Tibor biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatornán pénteken este azzal kapcsolatban, hogy a nap folyamán több szélsőséges iszlám terrorcselekmény is történt.

Az ETA, az IRA és a többi klasszikus terrorszervezet a XX. második felében többé-kevésbé konkrét célokért küzdött, például egy terület elszakadásáért, függetlenedéséért. Az mai iszlám terroristák azonban a nyugati világot mint olyat támadják, egyik fő céljuk a zavarkeltés, az európaiak és az iszlám bevándorlók közti ellentétek szítása – fejtette ki.

Azzal kapcsolatban, hogy milyen választ érdemes adnia Európának a terrorizmus kihívásaira, a Mátraházi Tibor azt emelte ki: különbséget kell tenni az erőteljes és a radikális megoldások között. A terroristák egyik célja éppen az, hogy radikalizálják a helyzetet.

Mátraházi Tibor arra a kérdésre, hogy milyen összefüggés lehet a támadások között, kiemelte: Tunéziában és Franciaországban is nyugati célpontokat választottak, Kuvaitban azonban korábban nem volt a maihoz hasonló cselekmény, tehát nem kizárt, hogy a háttérben lehetnek összefüggések, ugyanakkor alapvető különbségek is vannak a merényletek között.

Szélsőséges iszlám terrortámadások kísérték a muzulmánok szent hónapjának, a ramadánnak a pénteki napját. Tunéziában legkevesebb harminchét halálos áldozatot szedett egy fegyveres támadás két szálloda vendégei ellen. Franciaországban robbantottak egy vegyi üzemben és lefejeztek egy vállalkozót. Kuvaitban huszonöten vesztették életüket egy mecset elleni öngyilkos merényletben, Szomáliában katonák tucatjait mészárolták le.

A merényletsorozat három nappal azután következett be, hogy az Iszlám Állam nevű terrorszervezet felhívást tett közzé, amelyben arra buzdította a muzulmánokat világszerte, hogy a ramadán idején vegyenek részt a „hitetlenek” ellen vívott „szent háborúban”.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »