Franciaország új jobbközép pártja: a Republikánusok

Republikánusok néven Nicolas Sarkozy vezényletével megalakult a francia jobbközép legújabb pártja, amely az egykori Népi Mozgalom Unióját váltja fel. A szervezeten belül azonban már meg is indult a verseny, hogy ki legyen a párt köztársasági elnökjelöltje 2017-ben, és az első repedések is megmutatkoztak.

2015. május 30-án tartották a Republikánusok alapító kongresszusát, mely a 2002 óta létező jobbközép Népi Mozgalom Unióját (UMP) váltotta le, aminek neve egyrészről már megkopott az évek alatt, másrészről több politikai botrány is kapcsolódott hozzá (ezek közül a legismertebb a Bettencourt pártfinanszírozási ügy).

Az újonnan alakult politikai formáció megpróbálja egy zászló alá összefogni a keresztény demokratákat, a gaullistákat, a liberálisokat és a radikálisokat egyaránt. A konzervatívok ugyanis tanulván a szocialisták hibájából felismerték, hogy csak egységesen képesek legyőzni mind a baloldali Szocialista Pártot, mind a szélsőjobboldali Nemzeti Frontot. Ezen egység első gyümölcse már most a tavaszi helyhatósági választásokon is megmutatkozott, amelyet az UMP nagy fölénnyel meg tudott nyerni a Nemzeti Front és a Szocialista Párt jelöltjei előtt.

A párt nevének a megújulása azonban már az első lépést jelenti a 2017-ben esedékes köztársaság elnöki választásokra is. Az azonban még kérdéses, hogy ki lesz a jobbközép párttömörülés közös jelöltje, ugyanis erre a titulusra többen is pályáznak.

Sokan a legesélyesebbnek az egykori köztársasági elnököt, Nicolas Sarkozyt tartják, aki az egész Republikánus pártalapítás kezdeményezője volt. Egyes vélemények szerint az új párt Nicolas Sarkozy pártja, s az ő ötlete volt a párt teljes megújítása és átnevezése is. Mi sem mutatja ezt jobban, mint hogy a névváltoztatást a jelenlévők 83 százaléka hagyta jóvá, s a kongresszus alatt végig Sarkozyt éltette a közönség. Azonban a képet árnyalja, hogy a tagságnak csupán a 45,74 százaléka volt jelen, s adta le a szavazatát, míg a többiek tartózkodtak a szavazástól. Hiába sikerült tehát keresztülvinnie a névváltoztatást Sarkozynek, ezt a tagság nagy része nem támogatja egyhangúan.

Nicolas Sarkozy helyzetét csak tovább bonyolítja a napokban közölt közvélemény-kutatás, amely arra kereste a választ, hogy szívesen látnák-e az egykori köztársasági elnököt újra a hivatalában. Erre a válaszadók 72 százalék nemmel szavazott, ami jól mutatja azt, hogy a francia társadalom nem támogatja elnöki ambícióit.

Alacsony népszerűségét jól mutatja a 2015 februárjában közölt népszerűségi index is, melyen 12. helyen áll, s ahol nemcsak a sokszor támadások középpontjában lévő jelenlegi miniszterelnök Manual Valls előzte meg, hanem párton belüli legnagyobb riválisa, Alain Juppé is. A bordeaux-i polgármester nemcsak megelőzte, hanem egyenesen a legnépszerűbb politikusnak számít Franciaországban. A Republikánusok kongresszusa után Juppé – ahol a jelenlévők egy része kifütyülte beszéde elején – az Europe 1-nek adott interjújában kifejtette, hogy készül az elnökjelölő kampányra. Tisztában van vele, hogy nincs akkora pártháttere, mint Nicolas Sarkozynek, de „szervezem a saját kis vállalkozásomat, és néha a kisvállalkozások sokkal hatékonyabbak, mint a CAC 40 (a francia tőzsde) nagy vállalatai” és meglehet, hogy Sarkozynek „van egy pártja, de nekem pedig egy véleményem van, mellyel választást lehet nyerni”jegyzete meg Alain Juppé.

Tehát alig, hogy megalakult az új párt, amely Nicolas Sarkozy szavaival élve a megújulást, az újjászületést, s az egységet hozza magával, az elnökjelöltségért való küzdelem során már a megosztottság jelei is mutatkoznak.

Sztenikó Rezső Frigyes

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »