Se szavazás, se vita a TTIP-ről a Parlamentben

A “nagykoalíción”és a szocialista frakción belüli repedések miatt Martin Schulz parlamenti elnök az EU-USA közötti szabadkereskedelmi és beruházási megállapodásról szóló EP-állásfoglalás elhalasztása mellett döntött. A Ház pedig a jobbközép pártok kezdeményezésére minimális többséggel úgy határozott, hogy a plenáris vitát sem tartják meg. Több frakció is nagy felhördüléssel fogadta a döntést.

Élénk reakciókat váltott ki a transzatlanti megállapodásról (TTIP) szóló európai parlamenti szavazás és plenáris vita lefújása a képviselőtestületben. A jogilag nem kötelező, ám politikailag annál fontosabb állásfoglalásról szóló plenáris szavazást Martin Schulz, az Európai Parlament elnökének döntésére halasztották el még kedden. Szerdán pedig a témának szentelt plenáris vitát is törölték a napirendről, miután a Ház 183-181 arányban 37 tartózkodás mellett így rendelkezett.

Schulz szerda kora délután sajtóközleményben adott magyarázatot arra, hogy miért élt a szavazás elhalasztásának meglehetősen szokatlan lehetőségével. “Azért döntöttem a TTIP-ről szóló szavazás elhalasztása mellett, hogy több időt adjunk a Nemzetközi Kereskedelmi Bizottságnak (INTA) a nyitott kérdések alaposabb végiggondolására és hogy amennyire csak lehet, leredukáljuk a beterjesztett módosító indítványok nagy számát” – mutatott rá közleményében a Parlament elnöke.

Schulz szerint az Európai Parlamentnekvilágos és egyértelmű álláspontot kell megfogalmaznia ebben a lényeges kérdésben. “Amire szükség van, az egy erős szöveg és annak elkerülése, hogy a Parlament egy “se színe, se szaga” állásfoglalást fogadjon el, vagy – ami még rosszabb – ne legyen képes a határozat elfogadására” – hangsúlyozta. Az EP elnöke szerint az Európai Parlament egy súlytalan szöveg elfogadásával a saját befolyását gyengítené meg egy ilyen fontos területen (kereskedelempolitika).

Schulz ezért most további mérlegelés végett visszaküldi kereskedelmi szakbizottságba az állásfoglalás tervezetét.

A hírforrások többsége arról értesült, hogy a Szocialista és Demokrata (S&D) frakción belül a TTIP egyes kulcskérdéseivel, így a befektetővédelemmel kapcsolatos nyílt ellentétek, illetve a nem hivatalos nagykoalíciót alkotó két pártcsalád, az Európai Néppárt és a szociáldemokraták közötti repedések miatt, és egy esetleges csúfos végeredménytől tartva látta az EP egyébként szocialista elnöke jobbnak a szavazás elhalasztását.

Ismeretes, hogy néhány nappal ezelőtt az EP kereskedelmi szakbizotságában (INTA) tartott szavazáson a szocialisták általános meglepetésre az EPP-vel, az Európai Konzervatívokkal és Reformerekkel (ECR) és a liberálisokkal (ALDE) tartottak abban a legtöbbet vitatott kérdésben, hogy a majdani TTIP-nek legyen-e része egy megreformált befektetővédelmi vitarendezési mechanizmus (ISDS). A szakbizottsági és a plebáris szavazás között eltelt időben azonban 180 fokos fordulat állt be a szocialista frakcióban a kérdést illetően, miután a tagok közül sokan egyes hírek szerint fellázadtak az EPP-vel és más frakciókkal az alkut lezsírozó hangadó képviselőkkel szemben.

Az EP-nek közvetlenül nincs ugyan beleszólása az EU tárgyalási mandátumába és a tárgyalásokba (igaz, a megállapodás aláírása után formailag neki is jóvá kell hagynia azt), de az EU több tagállamában a TTIP-pel kapcsolatban megfogalmazott erős kételyek és kritikák miatt az állásfoglalás lényeges politikai jelentőséggel bír. Egy ISDS barát parlamenti állásfoglalás Cecilia Malmström kereskedelmi biztos pozícióit is erősítené az Egyesült Államokkal folytatott tárgyalásokon.

A plenáris elé terjesztett állásfoglaláshoz több mint 200 módosító indítványt nyújtottak be a képviselők.

Gianni Pittella, az S&D frakcióvezetője ugyanakkor cáfolta, hogy az ő pártcsoportja kérte volna a TTIP-ről szóló szavazás elhalasztását. Az olasz baloldali politikus ehelyett az Európai Néppártra mutogatott és az adott helyzetben blocs és független döntésnek nevezte Schulz elhatározását a voksolás elhalasztásáról.

Bernd Lange (német, szociáldemokrata), a parlamenti állásfoglalás raportőre szerint “világos, hogy a képviselők egy csoportja kereskedelem és TTIP-.ellenes, és ezért bármilyen állásfoglalás ellen fog szavazni. “nyilvánvaló, hogy nem tudunk együttműködni ezzel a csoporttal, mert nem ugyanaz a megközelítésünk a kereskedelempolitikát illetően” – tette hozz- Lange azt is aláhúzta, hogy folytatják a vitát a többi politikai csoporttal egy olyan TTIP támogatásának megszerzése érdekében, ami mellőzi a választott bíróságok alaőján működő vitarendezést (ISDS). “A konzervatívok dolga, hogy vállalják-e a felelősséget és akarnak-e állásfoglalást-e vagy sem” – mondta.

Az európai zöldek tudomása szerint a jobbközép pártok állnak a plenáris vita elhalasztását célzó kezdeményezés mögött. “A nyilvános vita mellőzése a TTIP-ről árt az Európai Parlament tekintélyének. A nagyobb politikai csoportokon belül egy erős belső megosztottsággal szembesülve a nagykoalíciónak inába szállt a bátorsága” – vélekedett Rebecca Harms, a zöld frakció társelnöke. A másik társelnök, a belga Philippe Lamberts számára a szavazás elhalasztása arra világít rá, hogy két év alatt milyen nagy mértékben nőtt a transzatlanti kereskedelmi és befektetési megállapodással szembeni ellenállás.

Guy Verhofstadt, a liberálisok frakcióvezetője szerint a szocialisták a TTIP-ről szóló szavazás késleltetésével veszélybe sodorják azokat a munkahelyeket, amelyeket a szabadkereskedelmi megállapodás hozna létre. A volt belga kormányfő azt javasolja a szocialistáknak, hogy fejlesszék ki a saját belső “vitarendezési mechanizmusukat”.

Mélységesen csalódást keltőnek nevezte a voksolás elhalasztását Emma McClarkin, az ECR TTIP-felelőse, aki szerint Schulz a szocialista frakció védelmében hozta meg a döntést. Emlékeztetett rá, hogy a szocialisták a kereskedelmi szakbizottságban szerinte belementek egy ésszerű kompromisszumos álláspontba, azonban vezetőik nem tudták meggyőzni erről a frakció tagjait.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »