Áll a bál a drogcsempészek kivégzése miatt

Közös diplomáciai nyomással próbálta hétfőn megmenti Francois Hollande francia elnök és Tony Abbott ausztrál kormányfő a kábítószer-kereskedelem miatt Indonéziában halálra ítélt francia és ausztrál állampolgárok életét. Közleményükben arra emlékeztettek, hogy Franciaország és Ausztrália „mindenhol és minden körülmények között” elítéli a halálbüntetést.

„Franciaország és Ausztrália egyforma mértékben ragaszkodik az emberi jogokhoz és elítéli a halálbüntetés alkalmazását mindenhol és minden körülmények között” – olvasható a francia elnöki hivatal közleményében, amelyet a két vezető párizsi megbeszélése után hétfőn adtak ki.

Hollande és Abbott azért egyeztetett, mert a kábítószer-kereskedelemért halálra ítélt két ausztrál, valamint hat másik külföldi (brazil, nigériai és Fülöp-szigeteki) és egy indonéz állampolgárt vasárnap értesítette az indonéz főügyész hivatala arról, hogy napokon belül, legkorábban kedden végrehajtják kivégzésüket. A halálra elítéltek között egy francia állampolgár is szerepel, de az ő neve az utolsó pillanatban lekerült az azonnali kivégzésre várók listájáról, miután a felülvizsgálati kérvényéről még nem döntött a legfelsőbb bíróság.

A kivégzéséket Nusakambangan sziget szigorúan őrzött börtönében hajtják végre.

Az elmúlt napokban egyre nagyobb diplomáciai nyomás nehezedett az indonéziai kormányra, többek között Ban Ki Mun, az ENSZ főtitkára is arra kérte Jakartát, hogy rendeljen el moratóriumot a kivégzésekre.

Az 51 éves francia Serge Atlaouit 2007-ben ítélték halálra drogcsempészetért, amelyet mindig is tagadott. Az ő kivégzését egyelőre felfüggesztették az indonéz hatóságok a még folyamatban lévő eljárásra hivatkozva. Atlaoui indonéz ügyvédje azért kért felülvizsgálatot, mert Joko Vidodo indonéz elnök nem indokolta meg, hogy miért utasította el a férfi kegyelmi kérvényét. Ahogy a többi halálra ítélt esetében történt elutasításkor sem. A francia újabb tárgyalásának időpontját egyelőre nem tűzték ki.

Ausztrália hétfőn azt követelte, hogy vizsgálják ki a két állampolgárát, a 33 éves Myuran Sukumarant és a 31 éves Andrew Chant 2006-ban kábítószer-csempészetért halálra ítélő indonéz bírók elleni korrupciós vádakat még a kivégzések végrehajtása előtt. Az indonéz igazságügyi bizottság hétfőn azt közölte, hogy a korrupcióval kapcsolatos vádak nincsenek hatással a két ausztrálra kimondott halálos ítéletre, a jakartai kormány szerint pedig bizonyítékokra van szüksége Ausztráliától a korrupciós vádakat illetően. Jakarta mindazonáltal értetlenségének adott hangot amiatt, hogy Canberra miért nem tette szóvá azokat már évekkel korábban.

Indonéziában rendkívül szigorúan büntetik a drogcsempészést, és gyakran végeznek ki kábítószercsempészeket. Több mint százharminc ember van a halálsoron, többnyire kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények miatt, mintegy harmaduk külföldi állampolgár.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »