Gyorsabb tempóra sürgetik a görögöket

Az Eurócsoport elnöke szerint „nagyon kritikus vitára” került sor péntek délelőtt Rigában a görög tárgyalások állásáról. Jeroen Dijsselbloem közölte, hogy néhány pozitív jel dacára a kormány reformprogramját érintő érdemi kérdésekben még széles szakadékot kell áthidalni a következő hetekben. „Mindannyian tisztában vagyunk vele, hogy az idő vészesen fogy”– szögezte le.

Minden jel szerint a lassú haladás miatt rendkívül frusztrált kollégákkal kellett szembenéznie az Eurócsoport pénteki rigai ülésén Janisz Varufakisz görög pénzügyminiszternek. Az Eurócsoport elnöke a találkozót követően újságírók előtt elismerte, hogy a pénzügyminiszterek „nagyon kritikus megbeszélést folytattak”, mivel az eredeti menetrend értelmében egy héttel a határidő előtt már a konkrét görög reformprogramot kellett volna megvitatniuk.

Ehhez képest Jeroen Dijsselbloem és Pierre Moscovici gazdasági és pénzügyi biztos kevés bíztatót tudtak mondani. Az Eurócsoport elnöke emlékeztetett rá, hogy az athéni kormánnyal február 20-án kötött megállapodás értelmében a görög program folyamatban lévő ötödik felülvizsgálatának sikeres lezárásához Alekszisz Ciprasz kormányának legkésőbb április végéig átfogó és részletes reformlistát kellene elfogadtatniuk az intézményekkel és az eurózóna többi tagjával. A reformokról szóló átfogó megállapodás az előfeltétele annak, hogy a hitelezők a június végéig élő program alapján további kölcsönöket folyósítsanak az egyre nagyobb pénzszűkében lévő Athénnak.

A holland pénzügyminiszter sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az elmúlt egy-két hétben intenzív tárgyalások folytak a görög hatóságok és az intézmények (az egykori trojka tagjai) között. „Úgy tudom, hogy újabban volt néhány pozitív jel, de még mindig jelentős különbségek vannak az érdemi kérdésekben” – jelentette ki az Eurócsoport elnöke.

Pierre Moscovici is elismerte, hogy ha van is előrelépés, az csak nagyon korlátozott és nem elégséges. Dijsselbloem egy kérdésre válaszolva kategorikusan cáfolta, hogy a reform bizonyos elemeiről kötött megállapodás már részlegesen megnyithatná a pénzcsapokat. Erre csak átfogó megállapodás esetén nyílhat lehetőség – tette hozzá.

A politikus a folyamat megóvására hivatkozva többszöri rákérdezésre sem volt hajlandó elárulni, hogy melyek a leginkább neuralgikus kérdések, amelyekben nem tudnak előremozdulni. „Még mindig van néhány súlyos probléma, amit meg kell oldani” – közölte. Lapértesülések szerint a görög kormány elsősorban a nyugdíjreform és a turistavonzó görög szigeteken engedélyezett alacsonyabb áfa felemelésének kérdésében mutat hajthatatlanságot, amihez azonban a mostanában Brüsszel Klubnak is nevezett intézmények viszont ragaszkodnak.

Dijsselbloem elismerte, hogy a folyamat felgyorsítását célzó módosításokat is mérlegelnek. Ezek mibenlétéről azonban nem árult el közelebbit. „valamennyien tisztában vagyunk azzal, hogy kezdünk kifutni az időből. Túl sok időt vesztegettünk el az elmúlt két hónapban. Ezért világos, hogy a megbeszéléseken jóval nagyobb előrehaladásra van szükség, hogy az intézmények rábólintsanak az átfogó csomagra, ami aztán az politikai döntés céljából az Eurócsoport elé kerülhet” – szögezte le az Eurócsoport elnöke, aki hozzátette, hogy elsősorban a görög hatóságok vállán nyugszik a felelősség. A megállapodás elérése főleg és mindenekelőtt görög érdek.

„Ésszerű várakozásnak kell lennie a program felülvizsgálat sikeres lezárása tekintetében” – hangsúlyozta Mario Draghi, az Európai Központi Bank elnöke, arra figyelmeztetve, hogy a görög hozamok az elmúlt időben emelkedtek, ami nyugtalanságot idéz elő a piacokon és elértékteleníti a görög bankok által az EKB olcsó hiteleiért cserébe fedezetként felkínált eszközöket. „Az idő vészesen fogy” – visszhangozta Draghi, aki szerint az EKB mindaddig finanszírozza a görög bankokat, amíg azok fizetőképesek és a tranzakcióra van fedezetük.

Jeroen Dijsselbloem egy kérdésre válaszolva hangsúlyozta, hogy a program ötödik felülvizsgálatának lezárása elsőbbséget élvez, és csak ennek befejezése után van értelme megkezdeni a párbeszédet a június végén lejáró program utáni időszakról. „Remélem, hogy nagyon gyorsan megállapodunk. De nehéz úgy beszélni a jövőről, ha még a következő négy hónapról sem tudsz közös nevezőre jutni valakivel” – hangsúlyozta az Eurócsoport elnöke.

Az Eurócsoport május 11-én tartja következő ülését, ahol ismételten áttekintik majd a tárgyalások állását.

Kitekintő / Bruxinfo.eu

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »