Egységben az erő – Tusk Obamával tárgyalt

Barack Obama és Donald Tusk március 9-én Washingtonban tárgyalt, melynek során három kiemelkedően fontos területet érintettek. Szó volt az Oroszországgal fennálló kritikus kapcsolatokról, Líbia helyzetéről és a Transzatlanti Szabadkereskedelmi Egyezményről (TTIP) – olvasható Donald Tusk állásfoglalásában.

Donald Tusk egykori lengyel kormányfő, az Európai Tanács jelenlegi elnöke Washingtonba utazott, hogy tárgyalásokat folytasson Barack Obama amerikai elnökkel. A találkozón Tusk hangot adott azon véleményének, mely szerint Oroszország célja szétválasztani Európát és az Egyesült Államokat, így külön kiemelte a két kontinens közötti, egyre szorosabb gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok jelentőségét, melyet az alakuló TTIP szerződés is bizonyít – közölte a Bloomberg.

Obama hangsúlyozta, hogy az Egyesült Államok és Európa továbbra is kiáll az Oroszország által fenyegetett ukrán területi integritás és szuverenitás mellett. Emellett mindketten egyetértettek abban, hogy kulcsfontosságú az orosz féllel szembeni egységes kiállás a szankciók tekintetében. Bár egy, a találkozó előtt adott interjújában a volt lengyel kormányfő úgy nyilatkozott, hogy Európa nem elég erős a további szankciók bevezetésére, az ukrán válság eszkalációja esetén mégis az újabb korlátozások bevezetése, illetve a meglévők erősítése a felmerülő első lehetséges ellenlépés.

Törékeny megállapodás

A harmadik minszki fegyverszüneti megállapodást egyelőre számos kétely övezi. Az ezt megelőző két szerződés sikertelenségéből kiindulva egyértelmű a kétkedés, ugyanakkor mind Angela Merkel német kancellár, mind Francois Hollande francia államfő, illetve Barack Obama és Donald Tusk is a jelenlegi megállapodás végrehajtásának szükségessége mellett áll ki. Március 11-i találkozójukon a NATO szövetséges államok delegált nagykövetei is egyetértettek ebben. Ennek végbemeneteléhez szükség van az oroszbarát szeparatisták és Oroszország együttműködésére is; arra, hogy az orosz fél kivonja csapatait Kelet-Ukrajnából, a határ mentén pedig visszaálljon a megfelelő védelem.

Március 9-én Bronislaw Komorowski lengyel államfő és Joe Biden amerikai alelnök is tárgyalt, ők telefonon értekeztek. Ennek során egyetértettek abban, hogy szükség van az ukrajnai reformok további ösztönzésére elsősorban a hadsereg és a gazdaság területén, illetve tárgyaltak az energia területén tervezett együttműködésről is. Ez utóbbi egy, a nyugat-pomerániai vajdaságban elterülő Swinoujscie városán keresztül haladó gázvezeték jövőbeli megépítésére vonatkozna, mely lehetőség szerint az Amerikából Lengyelország által importált gázt szállítaná Ukrajnába – olvasható a lengyel államfő hivatalos honlapján.

Az USA kész máris cselekedni

Bár Obama és Tusk egységes fellépésről beszéltek, azonban az Egyesült Államok március 11-én máris a szankciók erősítéséről, valamint nem halált okozó eszközök Ukrajnába történő szállításáról döntött – közölte a Reuters. A határozott fellépés annak köszönhető, hogy az ukrán és nyugati kormányok jelentése szerint Oroszország máris megszegte a február 12-én kötött minszki fegyverszüneti egyezményt, mivel továbbra is támogatja a szakadárokat. A Kreml mindezt tagadja.

Az Egyesült Államok 75 millió dollár értékben küld nem halált okozó eszközöket Ukrajnába, mely alatt rádiókat, radarokat, fel nem fegyverezett drónokat és egyéb eszközöket kell érteni. Emellett újabb szankciókat léptetett életbe ukrán szakadár vezetők, valamint az Orosz Nemzeti Kereskedelmi Bank ellen is. Ez utóbbit amiatt érik a szankciók, mivel a Krím-félsziget elcsatolása után képviseletet hozott létre a félszigeten.

Lengyelország következetes támogatója Ukrajnának

Joe Biden amerikai alelnök telefonon értesítette Petro Porosenko ukrán elnököt az említett segélyről. Azonban nemcsak az Egyesült Államok biztosította a háború sújtotta országot támogatásáról. Lengyelország több ízben is megerősítette elköteleződését. Ennek egyik jele, hogy március 5-én lengyel-ukrán biztonságpolitikai együttműködési megállapodást írt alá Alekszandr Turcsinov, az ukrán Nemzetbiztonsági és Védelmi Tanács (NSDC) vezetője és Stanislaw Koziej, a lengyel Nemzetbiztonsági Hivatal (BBN) főnöke. Turcsinov varsói látogatása során a lengyel miniszterelnök asszonnyal is találkozott. Ewa Kopacz ekkor biztosította az NSDC vezetőjét arról, hogy országa továbbra is támogatja a reformfolyamatokat Ukrajnában, elősegítve a stabilitás megteremtését; valamint a még januárban odaígért 100 millió eurós kölcsön kifizetését is megígérte a kormányfő – olvasható a hivatalos lengyel kormányoldalon. A kétnapos látogatás során tehát még szorosabbra fűződtek az ukrán válság következtében megerősödő lengyel-ukrán gazdasági és politikai kapcsolatok. 

Bobák Fanni

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »