UMDSZ: példaértékű az anyaországi kiállás a kárpátaljai magyarok mellett

Példaértékűnek tekinti az Ukrajnai Magyar Demokrata Szövetség (UMDSZ) a magyar kormány és egyes ellenzéki pártok kiállását a kárpátaljai magyarság mellett, miután Pavlo Klimkin ukrán külügyminiszter január 5-én Ungváron az ukrajnai kettős állampolgárokat fenyegető kijelentést tett.

Az UMDSZ elnöksége az ungvári Kárpáti Igaz Szó című lap keddi számában közzétett nyilatkozatában fontosnak nevezte a magyar kormány és egyes ellenzéki pártok kiállását, mert – mint a dokumentum fogalmazott – „a szociális-gazdasági helyzet rohamos romlása és a megszorítások miatti elégedetlenség könnyen a nemzeti kisebbségek, így a magyar közösség elleni hangulatkeltés eszközévé válhat, s ennek egyik következményeként a visszahonosított személyek elleni retorziókba torkollhat”.

Korábbi jelentések szerint Klimkin január elején Ungváron arról beszélt, hogy hamarosan büntetéssel kell számolniuk azoknak az ukrán állampolgároknak, akik kettős állampolgárokként lépik át Ukrajna és az Európai Unió határát, miután az ukrán-magyar határon bevezetik a közös vámellenőrzést.

Az UMDSZ nyilatkozatában üdvözölte, hogy „Magyarország kormánya – amint ez Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes évértékelő interjújából kiderült – felismerte, hogy a kárpátaljai önkormányzati érdekérvényesítés szövetségünk bevonása nélkül nem valósítható meg, s szorgalmazta, hogy a két mérvadó kárpátaljai magyarságszervezet működjön együtt a 2015. évi önkormányzati választásokon. A szövetség támogatja a felvetést, hisz ahogyan eddig, jelenleg is híve a két szervezet együttes fellépésének.”

Az UMDSZ-t aggasztja, hogy a hatalom decentralizációjának keretében idéntől intézményfenntartókká vált helyi önkormányzatoknak az (ukrán) állam nem ad megfelelő forrásokat feladataik ellátásához. Mivel a kárpátaljai, köztük a magyarlakta települések önkormányzatai működésük és intézményeik fenntartását nagyrészt állami támogatásból tudják megoldani, félő, hogy a forráshiány miatt maguk az önkormányzatok lesznek kénytelenek megszorításokat, intézmény-összevonásokat, -visszaminősítéseket alkalmazni – emlékeztet a nyilatkozat, amely szerint ettől a kárpátaljai magyarság intézményrendszere helyrehozhatatlan károkat szenvedhet.

Az UMDSZ-t az is aggasztja, hogy a közigazgatási reformtervezetek szerint az ukrajnai önkormányzati rendszer a felismerhetetlenségig átalakul, emiatt a magyarság az új közigazgatási egységekben kisebbségbe kerülne, s ezzel a nyelvhasználati jogai is csorbulnának. Az UMDSZ szerint a reform keretében szorgalmazni kell olyan közigazgatási egység létrehozását, amely összefogja a kárpátaljai magyarság többségét.

„Szervezetünket aggasztja, hogy a közelmúltban meghirdetett 2015. évi további mozgósítás és az újraindított sorkatonai szolgálatra való behívások miatt ismét fennáll annak veszélye, hogy további magyar fiatalok veszítik életüket ebben az értelmetlen háborúban” – áll a kelet-ukrajnai szakadárok és az ukrán fegyveres erők konfliktusára utaló nyilatkozatban. Az UMDSZ felszólította Ukrajna vezetését, tegyen meg mindent a helyzet mielőbbi rendezése érdekében.

Kitekintő / MTI

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »