Az EU szigorítaná a határellenőrzéseket

A múlt heti franciaországi terrorakciók után ezúttal az európai országokon a sor, hogy az USA példáját követve egy hatékony terrorizmusellenes stratégiát dolgozzanak ki. Múlt hétvégén az Európai Unió belügyminiszterei már a lehetséges megoldásokról tárgyaltak: a titkosszolgálatok együttműködésének megerősítése, a biztonsági előírások szigorítása, a légi utasok nyilvántartása és a határellenőrzések visszaállítása is szerepelt a javaslatok között. De vajon sikerül-e egy egységes európai álláspontot kialakítania a tagállamoknak?

Európa-szerte szigorodhatnak a határellenőrzések

Az EU tagállamainak belügyminisztereit Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter hívta össze egy rendkívüli találkozóra múlt vasárnap, hogy megvitassák, milyen intézkedések segítségével lehetne kivédeni a jövőben a múlt heti párizsi támadásokhoz hasonlóakat. A megbeszélések során arra jutottak az illetékesek, hogy a terrorizmus ellen vívott harc egyik fontos lépéseként szigorítani kívánják a határellenőrzéseket a schengeni térség külső határvonalán – számolt be erről a Die Welt

Thomas de Maizière német belügyminiszter úgy fogalmazott, hogy „minden határőrnek kötelessége lenne tudnia – legyen szó akár Európa, akár a Schengen-övezet határvonalairól –, hogy a vele szemben álló határátkelő személy mekkora kockázattal jár: nem éppen egy terroristával vagy egy harcba induló dzsihádistával került-e szembe?” A német politikus hozzátette, az EU illetékesei már meghozták a szükséges határozatokat a hatékony és széleskörű Schengeni Információs Rendszer létrehozásáról, így már csak a minél gyorsabb megvalósítás várat magára. Nyilatkozatában arra is kitért de Maizière, hogy érdemesnek tartaná egy olyan európai lista létrehozását, amely a veszélyt jelentő, erőszakos cselekményre kész személyek nevét tartalmazná. 

A konzervatív spanyol belügyminiszter, Jorge Fernández Díaz még ennél is tovább ment, és felvetette, hogy még a Schengeni övezeten belüli határellenőrzések visszaállítását sem tartja elvetemült ötletnek. A spanyol politikus hangsúlyozta, hogy ha nem szigorítják az ellenőrzéseket, akkor a dzsihádisták továbbra is zavartalanul fognak utazgatni szerte Európában. Díaz továbbá arra is felhívta a figyelmet, hogy a korlátlan szabadság védelme csak abban az esetben élvezhet előnyt, amíg az az emberek biztonságát nem veszélyezteti, olvasható a Der Spiegelben

A párizsi egyeztetéstől függetlenül a francia szélsőjobboldal képviseletében Marine Le Pen sem késlekedett azzal, hogy a Schengeni övezet felszámolása mellett tegye le a voksát, ahogy erről a svájci lapok is beszámoltak. A Nemzeti Front elnökének a Strasbourgban tartott sajtókonferencián adott nyilatkozata értelmében fel kéne számolni a schengeni rendszert, hiszen a jelenlegi szabályozásoknak köszönhetően a Charlie Hebdo szerkesztőségében vérengzést tartó terroristák könnyűszerrel hagyhatták volna el Franciaországot, és pár órán belül pedig akár az egész EU-t maguk mögött tudhatták volna.

Egységes légiutas-adatbázis létrehozása a cél

Az EU belügyminiszterei ezen kívül ragaszkodnak ahhoz a korábbi elképzelésükhöz is, hogy minél hamarabb bevezessenek egy, a légi utasok adatait tartalmazó, egységes európai adatbázist. Ezt a javaslatot korábban egyébként az Európai Parlament visszakozása miatt nem sikerült megvalósítani. De Maizière ezzel kapcsolatban úgy nyilatkozott, hogy reménykedik az európai összefogásban az adatbázis létrehozását illetően, illetve hozzátette: a múlt heti események tükrében a Parlament újabb vétóját elfogadhatatlannak tartaná. A német álláspont mellett kiállt Cazeneuve, francia belügyminiszter is, akinek a véleménye szerint a légi utasok adatait tartalmazó rendszer kiépítése rendkívül sürgető, hiszen ez egy pótolhatatlan eszköz a terrorizmussal szemben vívott harc során. 

Az Európai Unió érintett politikusain kívül a rendkívüli találkozón részt vett Steven Blaney, kanadai közbiztonsági miniszter és Eric Holder, amerikai igazságügyi miniszter is, így megvitatták a kontinenseken átívelő, fokozott mértékű titkosszolgálati együttműködések jelentőségét, tudósít erről az osztrák der Standard.  

Küttel Orsolya

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »